Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Stötta de fredliga protesterna i Iran!
2018-01-05 11:00
fkks
info@fkks.se
Kurdiska riksförbundet välkomnar de fredliga protester runt om i Iran. Den senaste veckans massiva protester, på gator och torg och genom organiserade strejker i så gott som alla städer i Iran, har väckt stor internationell uppmärksamhet. Inte sedan efter presidentvalet 2009 har protester mot den Islamiska regimen i Iran varit så omfattande i såväl antal som organisering.

Protesterna har sitt ursprung i ett djupt folkligt missnöje över hur den styrande regimen i Iran under snart fyra decennier missbrukat landets resurser och berövat folket sina grundläggande rättigheter. Budskapet från protesterna är mycket tydligt; Folket i Iran har fått nog! Kurdiska riksförbundet står helhjärtat bakom dessa fredliga protester och uppmanar det internationella samfundet att aktivt och resolut ta ställning mot den Islamiska regimens brutalitet gentemot demonstranterna.

Regimen har så sent som igår beslutat att sätta in elitstyrkor för att kväva de fredliga protesterna. Hittills har över 30 oskyldiga människor mist sina liv och uppemot 500 demonstranter har fängslats trots att samtliga demonstrationer varit fredliga.

Över 12 miljoner kurder lever idag i Iran under ockupation av den Islamiska regimen. Kurderna i Rojhelat har en lång och blodig historia med den sittande regimen och har alltid varit den oppositionella kraft som mest högljutt protesterat mot diktaturstyret i Teheran. Även denna gång har tiotusentals kurder, med livet som insats, fyllt alla de kurdiska städernas gator och torg med långa demonstrationståg och slagord mot regimen.

Vi uppmanar att Sveriges utrikesminister, Margot Wallström, att ta tydlig ställning mot regimens våldsanvändande mot de fredliga demonstranterna samt ge sitt fulla stöd till de kvinnor och män som i dagar visat ett oerhört mod genom att protestera. Vidare välkomnar vi USAs tydliga ställning och dess beslutsamhet att med full kraft stå bakom det iranska folket. Folket i Iran behöver omvärldens stöd för att kunna fortsätta uttrycka sitt starka missnöje mot den sittande regimen och dess brutala metoder.

2018-01-04

Keya Izol,
Kurdiska riksförbundets ordförande