Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Pressmeddelande
2015-02-25 22:00
fkks
info@fkks.seKurdiska Riksförbundet i Sverige (KRF) väljer att inte anordna det Kurdiska Nyårsfirandet Newroz år 2015. KRF bildades år 1981 och är ett religiöst obundet förbund som arbetar huvudsakligen med språk, identitets- och kulturpolitiska frågor. KRF har årligen sedan dess start anordnat det kurdiska nyårsfirandet Newroz. Med anledning av de rådande omständigheterna och det pågående kriget i Kurdistan, har KRF styrelse enhälligt beslutat att inte anordna ett firande av Newroz år 2015.

Det föregående året var ett fruktansvärt år för diverse folkgrupper i både Kurdistan Irak och Kurdistan Syrien. Den fundamentalistiska terrororganisationen IS har genom sina obeskrivliga övergrepp fördrivit människor från sina hem och över en miljon människor har sökt skydd i både Turkiet och Kurdistans Regionala Regering. Världen har fått skåda religiös förföljelse och etnisk resning av många folkgrupper, inte minst av den kurdiska Folkgruppen Yezidier, muslimer, kristna Assyrier, Keldaner med flera. Jihadistgruppen utgör utan tvekan ett enormt hot mot fred, frihet, demokrati och mänskliga rättigheter, och deras brott mot mänskligheten är att betrakta som folkmord.

Mosul som har haft en kristen befolkning i över 1500 år har till följd av IS övergrepp tömts på kristna som flytt till städer sådana som Duhok, Sexan, Erbil (Ankava) och Saqlawa. Dessa kristna ställdes inför valet att konvertera, betala en enorm religiös skatt till IS eller bli avrättade.

Den 2 augusti mötte den kurdiska folkgruppen Yezidier samma öde som de kristna. Över 200 000 människor ur den kurdiska folkgruppen fördrevs efter IS attacker mot Sinjarprovinsen och över 50 000 sökte skydd i bergen. Utan hjälp och förnödenheter dog många barn och äldre av svält och torka. De människor som inte lyckats fly torterades, hotades och mördades. Hundratals Yezidiska kvinnor har tillfångatagits av IS. Många medier har upplyst om försäljning och våldtäkter av dessa Yezidiska kvinnor som kidnappats av IS. Ödet för dessa kvinnor är ännu oviss.Även den kurddominerande staden Kobanê i Syrien utsattes för självmordsattacker och IS brutala övergrep fördrev människor på flykt.

Många människor har genom att ansluta sig till den Kurdiska befrielsefronten Peshmerga, YPG och YPJ men även andra militanta grupper offrat livet för kampen mot terrororganisationen IS. Denna uppoffring har föranlett att många familjer, barn och vänner förlorat nära och kära i striderna för fred. I början av februari 2015 fick världen skåda när Peshmerga soldaten Hujam Surchi brutalt halshöggs – vilket resulterat i att hans 10 barn blivit faderlösa.

IS barbari fortsätter och i dagarna har vi möts av de hemska nyheterna att den extrema jihadistgruppen inlett en offensiv mot ett antal kristna byar i norra Syrien. Ett hundratal bybor, främst Assyriska kvinnor och barn har kidnappats av terroristerna, och ödet för dessa människor är oviss.

I dagsläge finns mer än två miljoner flyktingar i Kurdistan Irak. Detta är en enorm ekonomisk påfrestning för Kurdistans Regionala Regering (KRG). KRG, dess parlament och President Massoud Barzani har tillsammans med civila organisationer och det kurdiska folkets stöd gjort allt för att stabilisera flyktingsituationen, vilket varit och än är en otroligt svår uppgift.


Av respekt för den pågående kampen mot terrororganisation IS, de uppoffringar som människor gör dagligen i striderna mot terrororganisationen och de familjer som förlorat nära och kära har KRF:s styrelse enhälligt beslutat att Newroz 2015 inte kommer att anordnas.

2015-02-25
Med vänliga hälsningar,
Susanne Güven
Ordförande för KRF i Sverige.