Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Till: Utrikesminister Margot Wallström Angående: Fördömande av Turkiets hänsynslösa attacker mot den kurdiska befolkningen.
2016-02-10 22:00
fkks
info@fkks.seKurdiska Riksförbundet i Sverige (KRF) fördömer Turkiets hänsynslösa attacker begångna mot den kurdiska civilbefolkningen och vi uppmanar Sveriges Regering att göra detsamma.

Vi har i månader skådat hur turkisk militär utfört skoningslösa attacker mot den kurdiska civilbefolkningen i diverse kurdiska städer, sådana som Diyarbakir, Nisebin, Silopi, Sur och Cizre. Under en längre tid har bland annat Cizre varit belägrad med utegångsförbud vilket resulterat till att civilbefolkningen varit utan fundamentala förnödenheter sådana som mat och vatten. Vi har även fått se hur skadade i Cizre hindrats från att söka nödvändig sjukvård och att de förvarat sina döda i frysboxar som en följd av utegångsförbudet.

Det senaste övergreppet skedde söndagskvällen 7 februari – 60 civila kurder som flytt de pågående striderna och sökt skydd i en källarlokal i Cizre mördades brutalt av turkisk militär. Enligt uppgifter berövades dessa oskyldiga människor livet när turkisk militär detonerat två bomber mot hyreshus där civila gömde sig. De bilder vi mötts av är fruktansvärda och den turkiska militärens hänsynslöshet obegriplig. Tyvärr är denna förfärliga olaglighet en rad av otaliga kränkningar.

Turkiet kritiserats flera gånger för sina inhumana och odemokratiska övergrepp, i synnerhet gentemot kurder. Den senaste i skaran är FN:s kommissionärer som krävt en utredning av den turkiska militärens offensiv och övervåld i kurdiska områden. Enligt uppgifter har tusentals civila fördrivits från sina hem och flera hundra dödats sedan utegångsförbudet och den turkiska militärens offensiv infördes i Cizre.

Kurdernas nationella och demokratiska rättigheter är en hundraårig dispyt som kostat otaliga liv. I flera decennier har den turkiska staten försökt utrota kurder med bland annat militära medel, utan att lyckas. Omvärlden måste agera mot Turkiets brott samt erkänna kurdernas fundamentala nationella och demokratiska rättigheter och dessa kan enbart förverkligas genom politiska och fredliga medel.

Omvärldens förtegenhet att fördöma de senaste månadernas folkrättsbrott och etniska resning av den kurdiska befolkningen är stötande och chockerande. En uppenbar koppling till denna tystnad och brist på påtryckningar är att samtidigt som Erdoğan och hans militär gör sig skyldiga till brott mot internationell lag, väljer EU at sponsra denna diktatur med mångmiljardbelopp allt för att EU ska kunna utöka sin yttre gräns och hindra fler flyktingar från att ta sig in. Denna rädsla har givit Erdoğan och hans kallblodiga militär fria händer i sin kamp att avlägsna den kurdiska befolkningen.

KRF uppskattar Utrikesministerns Twitterinlägg i vilken du fördömer all våld mot civila samt uppmanar alla involverade parter att återgå till fredssamtal. Däremot är detta inlägg mot bakgrund av den senaste tidens eskalerade anspänningar och övervåld otillräckligt. KRF vädjar att Utrikesministern och Sveriges Regering gör allt för att omvärlden, i synnerhet EU, erkänner och fördömer denna etniska resning av kurder, fördömer Turkiets övergrepp och sätter tryck på den turkiska staten och Erdoğan för att dessa förfärliga övergrepp ska upphöra omedelbart samt att EU uppmanar alla involverade parter att återgå till fredssamtal. Låt oss visa att alla människoliv är lika värda och att Sverige värnar om allas demokratiska rättigheter.
2016-02-10
Med vänliga hälsningar,
Susanna Güven
Ordförande för Kurdiska
Riksförbundet i Sverige