Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
KRFs ordförande Keya Izols tal Halabja 2019
2019-03-18 14:00
fkks
info@fkks.seÄrade riksdagsledamöter, KRG representation, företrädare för politiska partier,
Kära vänner.

Vi är samlade här idag för att hedra offren som förlorade sina liv i Halabja men också visa vår avsky och fördömandet mot tyranni. Så länge vi minns och känner smärtan av den fruktansvärda dagen i Halabja kommer vi, våra barn, och våra kommande generationer tillsammans med våra svenska vänner att samlas den 16 mars varje år i samma anda och tillsammans säga; Aldrig mer Halabja!

31 år efter det fruktansvärda folkmordet i Halabja saknar kurder fortfarande sina grundläggande fri och rättigheter och utsätts ständigt för nya hot och illgärningar. Visserligen blev vi av med en mördarfigur men har fått istället nya ersättare som Erdogan, Ruhani, Abadi, Esed och El Bagdadi. Deras gemensamma mål är att förtrycka, mörda kurder med alla tänkbara medel och se till att kurder inte får sina fri och rättigheter.
Saddam tvekade inte och hade inga bekymmer att frukta omvärldens reaktioner när han bombade sina egna medborgare med kemiska vapen.

Illdådet i Halabja var en stor tragedi för vårt folk men samtidigt en stor skam för Världssamfundet som inte kunde hindra det fruktansvärda dådet.

Världssamfundet var handfallet även 2014, det året som hela världen blev vittne till ett annat folkmordförsök när Saddams efterföljare El Bagdadis mördarsekt attackerade försvarslösa yezidi kurder i Sengal.

Nu vet hela världen att IS var inte bara en samling av jihadister från världens olika hörn. I själva verket föddes denna terrorsekt av de stater som bär samma mentalitet som Saddam. Turkiet spelade en central roll och blev därför träffpunkten för världens jihadister där de fick utbildning och vapen för att sedan ansluta sig till IS i Syrien och Irak.. Idag backas IS och andra terrorister direkt av Turkiet i Idlib, El Bab, Cerablus och i det ockuperade kurdiska staden Afrin.

2015 var det Erdogans tur att besanna sina hemska gärningar mot kurder. Genom sin panturkiska, islamiska statsterror jämnat åtta kurdiska städer med marken, dödat mer än 10 000 kurder, fördrivit mer än 400 000 kurder från sina hem i Norra Kurdistan och invaderat Afrin där barbariska jihadister och Erdogans kurdhatare mördargäng härjar nu.

Molla regimen Iran som fortsätter med sitt omänskliga övergrepp mot kurder, hänger kurdiska aktivister på löpande band fortsätter också med sin terrorverksamhet genom Hizbullah, Hash el Shabi i Mellerstaöstern.

Kurder har sedan i början av det blodiga kriget var de som stått i spetsen för motståndet och stridit mot IS inkräktarna i Irak och Syrien. Tack vare kurdiska Peshmerga styrkor kunde man besegra IS i Irak. Trots detta erövrades kurdiska städerna Kirkuk, Xaneqin, Maxmur när ockupationsstaterna Irak, Iran och Turkiet enades mot Kurdistan regionen efter folkomröstningen för självständighet i Norra Kurdistan.

Slutstriden mot IS i Syrien pågår i detta nu. De kurdledda SDF styrkorna kommer snart att släcka det sista som finns kvar av IS kalifatambitioner. Nu hotar Turkiet att invadera Rojava för att göra det som IS inte klarat av. Turkiets planer för Rojava är tydliga. De vill förhindra att kurder i Syrien får en politisk status och få sina rättigheter säkrade.

Världssamfundet måste, om de inte vill bevittna ett nytt folkmord, fördöma och stoppa Turkiets krigsambitioner.

En annan viktig fråga är hur Sverige och andra europeiska länder ska agera gällande tillfångatagna IS terrorister. Kurdiska riksförbundet stöder Sveriges förslag om att tillrätta en internationell tribunal på plats där medlemmar av terrorsekten IS och dess ideologi ställs inför rätta. Det får inte vara tillåtet att bedriva jihadiska terror verksamhet i Europa. Tribunalen måste få hjälp av alla länder som ingår i Koalitionen

Kurdiska Riksförbundet uppmanar Sveriges regering samt EU och FN att aktivt agera för att kurder i alla delar av Kurdistan får sina nationella rättigheter. Vi uppmanar våra svenska politiker, våra vänner i den svenska riksdagen som alltid stått upp för den kurdiska frihetskampen, att fortsätta agera mot orättvisor och skapa opinion för kurdernas rättigheter.

Sverige är vårt andra hemland och vi är en viktig del av det här samhället. Vi har stora förväntningar på Sverige. När våra släktingar dödas, vårt land bombas, våra grundläggande rättigheter trampas av fyra brutala regimer, när vi känner oss maktlösa inför orättvisor vänder vi oss till Sveriges regering.

Vi förväntar oss en mer aktiv ställningstagande, agerande av Sveriges regering för att stoppa den pågående krigsföringen mot vårt folk.

Världssamfundet måste ta sitt ansvar och bryta sin handfallenhet inför det förtryck och hot som den kurdiska nationen ständigt får utså.

Vi vill ha en framtid där vi kan försäkra oss om att vårt folk aldrig mer ska behöva utsättas för illdåd som den i Halabja och få leva i fred och frihet...

16.03.2019, Adolf Fredriks Kyrka