Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
KRF hedrar Qasemlû på 30 årsdagen av hans bortgång
2019-07-18 11:00
fkks
info@fkks.se


Kurdiska Riksförbundet hedrar minnet av Dr Qasemlû (Dr Ghassemlou) på 30 årsdagen av hans bortgång

För 30 år sedan idag, den 13 juli 1989, mördades en av kurdisk historias största politiker kallblodigt av den iranska regimen i Österrikes huvudstad Wien. Dr Qasemlû, dåvarande partiledare för Kurdistans demokratiska parti i Iran, KDPI, önskade att in i det sista, på fredlig väg, skapa förutsättningar för det kurdiska folkets befrielse och frihet. Hans strävan efter fred, med hjälp av diplomati, besvarades med brutalitet av den motpart som än idag terroriserar det kurdiska folket i östra Kurdistan.

Dr Qasemlû var en synnerligen karismatisk, påläst och betrodd ledare. Hans gärningar präglades av att vara före sin tid och hans politiska kunnande var vida respekterat långt utanför Kurdistans gränser. Dr Qasemlû var extraordinär och hans minne lever kvar starkt i den kurdiska frihetskampen än idag.

Ett oläkt och djupt sår i den kurdiska folksjälen är att de som tog denna frihetskämpes liv fortfarande går fria. Kurdiska Riksförbundet vädjar till Sveriges regering och till det internationella samfundet, i synnerhet Österrikes regering, att inte glömma detta bestialiska mord och tar sitt ansvar för att skipa rättvisa. Att de som ansvarar för Dr Qasemlûs död ställs inför rätta och får stå till svars för det vidriga brott som de begått. Det kurdiska folket kommer alltid att kräva denna rättvisa, oavsett hur lång tid det tar.

Må Dr Qasemlûs minne alltid leva kvar lika starkt som det gör 30 år efter hans tragiska bortgång. Dr Qasemlûs gärningar för Kurdistan kommer alltid att värdesättas och respekteras av det folk vars frihet och befrielse han så innerligt vigde sitt liv åt.