Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
”Återstår bara kurder, en statslös nation som med sina liv som insats försvarar demokratin och mänskliga värderingar i området"
2017-03-21 13:00
fkks
info@fkks.seÄrade statsråd Ylva Johansson, Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt, representant för KRG Shoresh Rahem, Samordningskommitten för Kurdiska politiska organisationer, riksdagsledamöter från Sveriges riksdag, och ärade gäster och vänner.

Ni är hjärtligt välkomna till denna fantastiska kväll, i världens vackraste huvudstad Stockholm i en strålande vårväder som vi firar det kurdiska nyåret Newroz.

Jag hoppas att årets Newrozfirande kommer bjuda på en enastående fantastisk känsla som flertalet av er delar säkert med mig i kväll.

Först och främst vill jag tacka alla eldsjälar som står bakom det här unika evenemanget. Jag kan avslöja för de som undrar hur vi har lyckats organisera denna enastående tillställning är svaret mycket enkelt; Vi trodde på idén och att vi var övertygade att Sverige kurder förtjänade att uppleva en sådan oförglömlig Newrozfirande. Därför har vi vågat satsa alla våra kort på nytänkande och bättre kvalité.

Jag vill tacka dessa eldsjälar!
Med våra varma applåder vill jag att vi uppmuntrar dem att arrangera liknande unika tillställningar även i framtiden.
Kära vänner,

En sådan kväll när vi firar Newroz, den nya dagen, känns det inte helt rätt att ge en mörk bild av vår framtid. Tvärtom måste vi sträva efter ljusare tider trots allt ond som härjar runtomkring oss.

I åratal har vi berättad för våra svenska vänner vilka grymheter vi blir utsatta för som folkgrupp och vad måste göras för att få ett slut på all förtryck och övergrep mot kurder.

Låt oss för ett ögonblick titta närmare på läget i Mellarsta östern. För att hitta en demokratisk regim som respekterar mänskliga värderinger måste man leta efter med ljus och lykta.

Befintliga stater som idag erkänns av det internationella samfundet har under ett sekel systematisk kränkt demokratiska och mänskliga värderinger.

Iran styrs av medeltida molla regimen vars främsta specialitet är exportera statsterrorismen utomlands, Turkiet styrs av en makt galen diktator som öppet begår brott mänskligheten, som inte bara hotar kurder men också hela Europa och världen.

Syrien och Irak existerar inte som stater. Istället härjar medeltida IS bödlar som hotar mänskligheten i islams namn.

Återstår bara kurder, en statslös nation som med sina liv sominsats försvarar demokratin och mänskliga värderingar i området.

Därför är det livsviktigt att kurder tar steget till en egen statsbildning som kan bli en garant för sekulär och demokratisk samhälle som gott föredöme för hela Mellanöstern. Vi förväntar fullt stöd av Sverige som är vårt andra hemland.

Vi måste gå vidare och koncentrera oss på vår framtid. Vi har både vilja och styrka att ta ut oss från det rådande helvetet. Vi måste gå vidare genom att samla våra krafter i enighet som en utsatt nation, genom att kämpa för våra rättigheter, demokratin och vår framtid.Det är bara vi som kan se till att rättvisan spikas.

Jag är övertygat att även min generation kommer att uppleva friheten. Ingen kraft eller makt kan förhindra detta. Det är bara en tidsfråga.Vår frihet är mycket nära.
Apropå vår styrka.

Jag kan här ikväll se och känna alla lysande ögon hos våra ungdomar som brinner för den kurdiska kampen. De är vår framtida kraft för att gå vidare som nation.

Kurdiska ungdomar som är födda i Sverige har dubbla uppdrag. Se till att kurdernas framtid säkras och se till att utveckla mångfalden, demokratin och välvärden i vårt andra hemland Sverige.

Flertalet av de finns i kväll med oss. De är barn till kurdiska flyktingar som flydde sitt land. De är riksdagledamöter i Sveriges riksdag, de är aktiva kommun politiker. Med en varm applåd hedrar vi dem och dess insatser för kurder och Sverige. De är akademiker, jurister, läkare, journalister, skribenter, författare, artister, ståuppkomiker, företagare och affärsman,. De tillsammans utgör en enorm styrka som bidrar vår kamp för rättvisa.
Vi tackar de samtliga för deras ovärderliga insatser för kurder och Sverige med en varm applåd.

Slutligen vill jag uppmana er alla att ni är alltid välkomna och känn er som hemma hos er organisation, Kurdiska riksförbundet. Era åsikter är värdefulla för oss.
Med dessa ord önskar jag en mycket trevlig Newroz.
Tack för ordet.