Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Kurdiska riksförbundet fördömer Turkiets bombningarna i Kurdistan
2017-08-16 12:00
fkks
info@fkks.seSedan 10 dagar tillbaka brinner det hejdlös i Dersim i Norra Kurdistan efter brutala turkiska militära operationer i området. Branden fortsätter över ett stort område, i distrikten Plümür, Hozat, Ovacik och Nazmiye.
Tusentals hektar skog är totalt förstörd med all fruktträd, vegetation och vilda djur. Åretsskörd för bönder är totalt fördärvad. Myndigheterna gör ingenting. Ortsbefolkning och allmänheten som vill släcka elden med egna små resurser hindras av myndigheter tillträde i områden med motivation för bristande ”säkerhet” i operations områden och tvingas gå tillbaka.

Miljöorganisationer, Förbundet för Dersims föreningar (DEDEF) och flera andra civila organisationer följer händelseutvecklingen på plats och är mycket oroliga över utvecklingen i området. ”Det finns eld överallt efter militära operationer och de berömda Ek träden brinner. Brandröken täcker hela området och förstörelsen är stort” säger ögonvittnen.

Militär operationer och skogsbränder i Kurdistan är ett systematiskt politiskt hot mot det kurdiska folket. Detta för att tvinga till underkastelse.

Genom militäroperationer och skogsbränder kommer man inte kunna hålla rättsordningen. Förtryck och underkastelse väcker allmänhetens hat och ilska.
Kurdiska Riksförbundet följer händelsen i Dersim med stort oro och uppmanar Turkiet omedelbart stoppa sina militära operationer i området.

Vi vädjar till Svenska Regeringen, EU och FN att agera med kraft mot Turkiets skoningslösa bombningarna i Kurdistan.

2017-08-16
Kurdiska riksfärbundet