Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Tal av ordförande i KRF Kovan Amedi, till minne av offren i Halabja
2021-03-17 19:00
FKKS
fkks@info.se
Kära vänner,

Den 16 mars 1988 var byborna i Halabja i full färd att förberedda sig för firandet av det stundande Newroz. Snön hade långsamt smält bort samtidigt som marken börjat uppenbara sig, blommorna blommade, och våren, ett nytt år och en ny morgondag var på intågande.

Saddams fascistregim hade däremot annat i sikte! Människorna i Halabja skulle inte få fira Newroz, de skulle istället överraskas av ett av historians mest avskyvärda brott!

Idag på dagen för 33 år sedan ägde ett av historians främsta brott mot mänskligheten rum. Ett folkmord ägde rum! Iraks diktatoriska Baaht-regim bombade staden Halabja den 16 mars 1988 med kemiska vapen, med senap och saringas. 5000 kurdiska civila, äldre, kvinnor och barn miste livet inom loppet av bara några minuter.

Tiotusentals skadades, tusentals kurder blev fördrivna från sina hem och marker. Inte bara människor utan allt levande; djur, växter och natur drabbades. Jordbruken och övriga föda brändes upp. Sammanfattningsvis förstördes allt vad liv innebär i Halabja!

Gasattacken mot Halabja 1988 var del av flera systematiska militära övergrepp som tillsammans gick under namnet Anfal-kampanjen vilka initierats och leddes av diktatorn Saddam Hussein. Attackerna riktades framförallt mot landsbygden i irakiska Kurdistan.

Mellan februari och september 1988 mördades över 182 tusen kurder av Saddam Husseins regim.

Vid sidan om Hiroshima och Nagasaki ägde den värsta massakern följt av gasbombningar i människans historia rum i Halabja i Kurdistan. Saddams fascistregim hade även tidigare använd kemiska vapen mot kurderna där hundratals kurder dödats men attacken i Halabja blev ett slutligt steg i ett mångdubbelt större omfång!

Gasattacker har används mot kurder även tidigare i historian! Kemisk gas i form av fosforbomber användes första gången mot kurder under upplösningen av det ottomanska riket, under 1920-talet. Då på en direkt order av den dåvarande brittiska befälhavaren och sedermera premiärministern Winston Churchill.

Churchill hänvisade då till kurderna som "icke-civiliserade stammar" som stod i vägen för brittisk hegemoni i området!

Gasattacken mot Halabja ska benämnas som ett folkmord, det fastslog Högsta brottmålsdomstolen i Irak 28 februari 2010.

Halabja är ett öppet och djupt sår som förorsakat enorm smärta i hjärtat hos den kurdiska befolkningen. Hotet om nya anfall och systematiska angrepp är konstant
överhängande och både såret och smärtan fortgår så länge befrielsen av kurderna och Kurdistan inte blir ett faktum.

Kurdiska Riksförbundet i Sverige uppmanar FN och världens nationer att föregå och säkerställa att nya Halabja aldrig mer kan ske!

Vi Sverige kurder, uppmanar Sveriges riksdag att internationellt verka för och utnämna den 16 mars som internationella dagen mot kemiska vapen. Det vore att ära och minnas offren efter Halabja och ta ett resolut ställningstagande mot detta fruktansvärda brott mot mänskligheten. Ett ställningstagande mot brukande av kemvapen.

16.03.2021
Kovan Amedi
Ordförande i Kurdiska riksförbundet i Sverige

Youtube:
https://m.youtube.com/watch?v=U98UU9yXv9I&fbclid=IwAR3m6w4VeotHKWGYuET-hRpMQbQwp1Ixz54klMk8MnlZ3IJf7ivHmCRi51c