Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Bäste justitieminister Morgan Johansson,
2020-05-25 23:00
fkks
info@fkks.seBäste justitieminister Morgan Johansson,

Med detta brev vill Kurdiska Riksförbundet uttrycka sin starka oro med anledning av de oroande omständigheter kopplat till utlämnandet av en kurdisk asylsökande vid namn, Özdemir Resul, till Turkiet den 22 april.

Enligt nyhetsrapportering från Turkiet har den Özdemir utlämnats till Turkiet efter en "framgångsrik operation" med hjälp av svenska myndigheter. Turkiska nyhetsmedier har publicerat en bild på Özdemir i handbojor framför två turkiska flaggor vid ankomst till Turkiet. Vidare skriver man även att Özdemir framgångsrikt ”infångats” av den turkiska säkerhetstjänsten (MIT) i samarbete med den svenska säkerhetspolisen. Özdemir är enligt Turkiet en terrorist, en anklagelse som faller över många i Turkiet som kämpar för frihet och demokrati. Enligt ett uttalande från Özdemirs offentliga biträde har han utsatts för grov tortyr av den turkiska säkerhetspolisen vid ankomst till Turkiet. De berörda myndigheterna i Sverige har ännu inte velat kommentera fallet.

Kurdiska Riksförbundet vill med anledning av de högst oroande nyheterna kring detta ärende lyfta frågan till dig i egenskap av justitieminister och uttrycka vår starka oro över Özdemirs säkerhet nu när den är under den turkiska säkerhetstjänstens våld. Vi har förståelse för att du i egenskap av justitieminister inte kan kommentera ett enskilt ärende, men med tanke på att det nu är ytterst svårt att få fram en fullmakt från Özdemir, har vi ytterst begränsade möjligheter till att utkräva svar från ansvariga svenska myndigheter.

I egenskap av Riksförbund vill vi veta på vilka juridiska grunder som de svenska myndigheter har beslutat om utlämning och på vilken grund samarbetet står då en kurdisk asylsökande utvisats till ett land där tiotusentals politiska fångar lever under ständig skräck? Vi ställer oss frågande huruvida det är rätt att utvisa en person till ett land där det finns en uppenbar risk för att personen ifråga blir utsatt för tortyr och förnedring?

Detta fall har orsakat starka reaktioner bland kurder som bor i Sverige. Kurdiska Riksförbundet delar deras oro i synnerhet då Sverige, det land som över 100 000 kurder betraktar som sitt andra hemland, kan ingå i en operation där en ung man utelämnas för att bli utsatt för tortyr och förnedring.
2020.05.3
Med vänliga hälsningar

Keya Izol,
Ordförande för Kurdiska Riksförbundet