Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Stoppa Turkiets krigsföring mot kurder!
2016-06-28 15:00
fkks
info@fkks.seTurkiska stridsplan har flera dagar i rad bombat den kurdiska provinsstaden Lice. Hela området har förvandlats till ett helvete för civilbefolkning, djur och naturlivet.
Bombningarna fortsätter oavbrutet än idag.

Turkiet har under de senaste månaderna systematisk utövat krigsföring mot sin egen befolkning.

Under stridigheterna har de kurdiska städerna Sur, Cizre, Sirnak, Gever, Nisêbin jämnats med marken. Mer än åtta tusen kurder har mördats av de turkiska säkerhetsstyrkorna under samma period. Över 300 000 kurder har förlorat sina hem och flytt från sina orter.

Turkiet är kandidatland till EU och har dessutom skrivit under otaliga internationella avtal som skyddar civilbefolkningens rättigheter.

Trots klara krigsbrott och övergrepp mot mänskliga rättigheter har det internationella samfundet inte reagerat kraftfull mot Turkiet. Därför har upptrappning av krigsföringen skett utan problem.

Läget förvärras dagligen och enligt Erdogans uttalande kommer Turkiet fortsätta med sin osymmetriska krigsföring mot kurder även de närmaste månaderna.

Vi befarar allvarliga påföljder av mänsklig tragedi och lidande som orsakats av kriget. Det kan vara försent om man inte stoppar Turkiets aggression nu.

Det Internationella samfundet måste reagera kraftfull mot Turkiet som bryter mot sina internationella åtagande och som dagligen begår krigsbrott och kränker mänskliga rättigheter.

EU och Sverige har moralisk skyldighet gentemot sina demokratiska grundprinciper men också gentemot en miljon kurd som innehar EU medborgarskap, att ställa Turkiet tills svars för sin krigsföring mot kurder.

28 juni 2016

Keya Izol
Ordförande, Kurdiska Riksförbundet