Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Ang attacken mot Halabja och internationell dag mot kemiska vapen
2021-03-17 19:00
FKKS
fkks@info.se
Till Kurdiska Riksförbundet
Ordförande Kovan Amedi

Ang attacken mot Halabja och internationell dag mot kemiska vapen

Jag har blivit ombedd av min partiledare Annie Lööf att svara på ert brev till henne. Låt mig börja med att återigen fördöma användandet av kemiska vapen och den obeskrivliga attacken på civila som hände den 16 mars 1988 i Halabja. Det var ju en del av Saddam Hussein-regimens utdragna kampanj mot kurderna som ni säger, en del av Anfallkampanjen.

Precis som Utrikesutskottet enigt konstaterat så har ju irakisk domstol slagit fast att detta var folkmord. När de irakiska arkiven öppnades efter Saddam Husseins fall hittades mer information om planeringen och genomförandet av Anfallkampanjen. 2007 meddelades fällande domar för folkmord och brott mot mänskligheten för de ansvariga.Anfallkampanjen var ett folkmord.

Sedan den 29 april 1997 är nu Konventionen mot kemiska vapen i kraft och 193 stater är anslutna. Dagen då konventionen trädde i kraft är sedan 2016 den internationella OPCW-dagen. Samtidigt beslöt konventionsstaterna under sin 20:e session 2015 att från 2016 inrätta den 30 november till en internationell minnesdag för kemvapnens offer.

Vi förstår att ni vill att Sverige uppmärksammar den 16 mars och det är ingen tvekan om att vi minns och hedrar offren för det fruktansvärda brott mot mänskligheten som begicks i Halabja den dagen. Jag har personligen sökt närvara vid minnesstunden ni vanligen håller.

Nu kan vi ju av kända skäl inte mötas på det sättet men i tanken är vi med Er alla.

Frågan om att riksdagen skulle inrätta en helt egen ”internationell dag” mot kemiska vapen måste dock ses mot bakgrund av att vi som aktiv i OPCW står bakom det beslut som tagits gällande den 30 november som minnesdag.

Centerpartiet och Sverige står tydligt bakom kampen för att fullt ut avveckla kemiska vapen. Vi fördömer allt bruk av kemvapen. Tyvärr har vi ju sett det användas både mot civila i Syrien och mot enskilda iEuropa. Något som också fördöms och där straffrihet inte får råda.

Vi minns och hedrar alla offer efter Halabja. Ett fruktansvärt brott mot mänskligheten.

Tillsammans med alla kurder i Sverige och runt om i världen glömmer vi inte den 16 mars och den fruktansvärda attacken mot den kurdiska staden Halabja.

Bästa hälsningar,

Kerstin Lundgren
Utrikespolitisk talesperson (c)
3:e vice talman