Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Kurdiska riksförbundet till New York med Svenska FN-förbundet
2018-11-05 11:00
fkks
info@fkks.se


Keya Izol, ordförande för Kurdiska riksförbundet, reser tillsammans med Svenska FN-förbundet till New York för att besöka FN-högkvarteret. Under en fullspäckad studieresa ska fjorton svenska organisationer få se FN från insidan.

När det blåser i världspolitiken ökar behovet av kunskap om det internationella samarbetet. Det tar Svenska FN-förbundet fasta på. I början av november arrangerar förbundet en studieresa till FN-högkvarteret i New York. Deltagare är företrädare för fjorton svenska riksorganisationer som alla är medlemmar i FN-förbundet. En av deltagarna är Keya Izol som är ordförande hos Kurdiska riksförbundet.

Delegationen leds av Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och generalsekreterare Petra Hallebrant.
– De ökande globala utmaningarna, bland annat kärnvapenhotet, klimatförändringarna och hoten mot mänskliga rättigheter, gör FN viktigare än på länge. Med studieresan vill vi stärka kunskapen om världsorganisationen hos våra riksorganisationer. De är viktiga aktörer både genom sitt medlemskap hos oss och som aktiva i internationella frågor, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Gruppen samlas i centrala New York den 4 november. Under en hektisk vecka ska deltagarna besöka en rad FN-organisationer som alla finns i närheten av den välbekanta FN-skrapan på första avenyn på Manhattan. Även andra, från FN fristående, organisationer som Human Rights Watch och Women’s International League for Peace and Freedom får besök av gruppen.

Ett studiebesök med Svenska FN-förbundet ger unik tillgång till FN-systemet som andra besökare inte har möjlighet att ta del av. Under veckan får resenärerna träffa såväl handläggare som personal på chefsnivå för att informera sig och ställa frågor om FN-arbetet.

En rundvandring i FN-byggnaden hör för många till höjdpunkterna under ett besök i New York. Bland de FN-organ som gruppen besöker under veckan märks Världslivsmedelsprogrammet, WFP, och FN:s befolkningsfond UNFPA. Båda dessa samarbetar nära med Svenska FN-förbundet i insamlings- och informationsprojekten Skolmat och Flicka.

Gruppen kommer också att göra ett besök på Sveriges ständiga representation vid FN där ambassadör Carl Skau ska berätta om erfarenheterna av snart två års svenskt medlemskap i säkerhetsrådet. Ytterligare information om rådet ges av Paul Romita på den fristående organisationen Security Council Report som håller ett vakande öga på rådsarbetet.

Svenska FN-förbundet hoppas att studieresan ska bidra till en representativ bild av utmaningar och möjligheter i FN-arbetet.
– FN:s humanitära arbete, utvecklingsavtalet Agenda 2030 med de globala målen och försvaret för flickors och kvinnors rättigheter är ljuspunkter i FN-arbetet som inte alltid får den uppmärksamhet som de förtjänar. Vi behöver alla hjälpas åt att ge en rättvisande bild av FN-samarbetet och inte minst understryka behovet av en fortsatt stark svensk röst i FN, säger Annelie Börjesson.

Svenska FN-förbundet genomför regelbundet studieresor till FN-städerna New York och Genève inom ramen för sitt utbildningsprogram. Resorna är sista fasen i programmet som syftar till att stärka den svenska FN-rörelsen som består av enskilda medlemmar, organisationer, företag och FN-skolor i hela landet.

Följande organisationer deltar i studieresan till FN den 4-9 november: CISV Sweden, FIAN, Frälsningsarmén, IKFF, KFUM, Kristdemokratiska kvinnoförbundet, Kurdiska riksförbundet, Kvinnor för fred, Lärarförbundet, My right, Scouterna, RFSL, Svenska Lottakåren, Unga örnar.


Utbildning i New York med Svenska FN-förbundet

OBS! Pass krävs till samtliga besök (körkort/ID räcker inte).


Söndag 4 November 2018

Resdag

In-checkning på hotell


Måndag 5 november

Samling i Pod39 lobby för information

10:00 Human Rights Watch
11:30-12:15 Gemensam lunch
13:00 UN Mine Action Service
16:00 The Department of Peacekeeping Operations (DPKO)Tisdag 6 november

Gemensam samling på Wolcott för information

10:00 World Food Programme
11:30–12:30 Gemensam lunch
13:30 Sveriges ständiga representation vid Förenta Nationerna i New York


Onsdag 7 november

Gemensam samling på Pod39 för information

09:00 Women’s International League for Peace and Freedom
11:00 – 12:00 Gemensam lunch
13:30 Security Council Report
15:30 United Nations Population Fund (UNFPA)Torsdag 8 november

Gemensam samling på Wolcott för information

10:00 Global Centre for the Responsibility to protect
11:30-12:30 Gemensam lunch
14:20 Guidad tur i FN-byggnadenFredag 9 november

Ut-checkning från hotell och hemresa