Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Trettio år sedan mordet på Olof Palme
2016-02-28 13:00
fkks
info@fkks.seI dag är det trettio år sedan som Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme sköts till döds i Stockholm. Den 28 februari 1986 kommer alltid att vara sorgens dag för Sverige, för det var kvällen då Olof Palme mördades framför ögonen på sin fru Lisbet Palme.

Olof Palmes var en frihetskämpe vars kamp för mänskliga rättigheter och fantastiska gärningar erhållit internationellt erkännande, och vilka resulterat i att unga som gamla idag vet vem Olof Palme var och att han mördades för trettio år sedan.

På 80-talet var det inte många som visste vilka kurder var eller att Kurdistan var ett land som berövades kurderna. Olof Palme var en av de få politikerna som vågade verka för kurdernas demokratiska rättigheter och frihet. Han engagerade sig enormt i frågor förknippade med mellanöstern, mer specifikt i Saddam Husseins tyranni och Khomeini regimen kränkningar mot mänskliga rättigheter. Han spred kunskap och opinion om de övergrepp som kurderna utsattes för både på ett nationellt och internationellt plan, och det är vi på Kurdiska Riksförbundet i Sverige evigt tacksamma för.

Idag är världen ingen vacker plats, utan vi får dagligen skåda krig, misär och diverse humanitära kriser som uppstår som ett resultat. Den värsta flyktingkrisen på modern tid sedan andra världskriget är ett faktum. Världen behöver en modig ledare med Olof Palmes moral och kämpaglöd, en ledare som vågar ta sig an konflikternas rot och som öppet vågar tala om var dessa härstammar ifrån, enbart då kan dessa problem lösas.

Vi minns Olof Palme som en man med fantastiska värderingar, en man vars största driv var att skapa jämlikhet för alla. Hans minne lever bäst genom att vi för vidare hans kamp för en solidarisk värld där alla har samma möjligheter, där alla är lika värda.


Vi önskar familj och vänner all styrka och beklagar förlusten av denne fantastiske människa.


Vila i frid Olof Palme.

28 Februari 2016

Varma hälsningar,
Susanna Güven
Ordförande för Kurdiska Riksförbundet i Sverige.