Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Pressmeddelande/Kommentar
2016-08-08 11:00
fkks
info@fkks.se


Den förre statsministern och utrikesministern Carl Bildt har i den amerikanska tidningen Politico och på twitter kritiserat EU-ländernas passivitet efter det misslyckade kuppförsöket den 15 juli. Dessutom har samme Bildt uppmanat EU-ledarna att stå bakom Erdogan genom att besöka Turkiet.

Det är förvånansvärt att någon som varit Sveriges statsminister och utrikesminister offentlig försvarar och uppmanar övriga EU -företrädare att visa sitt fulla stöd för Erdogan som regelbundet gjort sig skyldig till krigsbrott och systematiskt kränkning av mänskliga rättigheter. Det är också dokumenterat att Erdogan och hans regim har skickat vapen till terrororganisationen IS för att bekämpa kurdernas kamp i syriska Kurdistan, Rojava.

I motsats till vad Bildt försöker förmedla, har Erdogan utnyttjat det uppkomna läget och satt igång sin egen statskupp för att utrensa statsapparaten från folk som inte är hans anhängare.

Hela Turkiets statsapparat, armén, underrättelsetjänsten, polis och rättsväsendet, universitets- och högskoleämbeten, tusentals medlemmar från lärarkåren och den offentliga sektorn är föremål för massarresteringar, övergrepp och godtyckliga polisiära åtgärder som knappt hör hemma i ett demokratiskt samhälle. Hitintills har över 70 000 personer mist sina jobb och befattningar, fler än 25 000 har gripits, över 16 000 arresterats för landsförräderi.

Det är skandalöst att Carl Bildt blundar för den pågående häxjakten mot oliktänkande efter den misslyckade militärkuppen och anklagar det internationella samfundet för uteblivet stöd till Erdogan.

Bildt låtsas inte helller om att Erdogan-regimen bombat landets egna medborgare med stridsflyg, dödat 9 000 kurder och jämnat tiotals kurdiska städer med marken. 500 000 kurder har tvingats fly sina hem.

Carl Bildt är känd och har starkt kritiserats i Sverige och utlandet för sitt passiva ställningstagande under folkmordet i Srebrenica och hur han in i det sista försökte hålla nära kontakt med Milosevic och dess arméchef Ratko Mladic när han var FNs medlare i konflikten.

Som Statsminister blev han hårt kritiserats för likgiltighet inför etnisk rensning och folkmord som begåtts av serbiska styrkor. Bildt beskylldes för handfallenhet och att ha varit alltför nära knuten till Serbien och har tonat ner antalet dödsoffer i Srebrenica och ignorerat serbisk krigsbrott.
Inbördeskriget i Jugoslavien har många likheter med de inre stridigheter som pågår i Turkiet. I de båda fallen sker övervåld av statsmakterna, övergrepp mot civila mål, folkmord och krigsbrott. I båda fallen ställer sig Bildt bakom de styrande som begår krigsbrott, inte offrens!
Och vi har full förståelse att Turkiet är ett viktigt land för omvärlden men på inga villkor får omvärlden blunda för övergrepp och kränkning av mänskliga rättigheter.

Turkiet har fått mycket generös kredit från omvärlden att utveckla sin demokrati och sluta vara förtryckarregim.
Men de styrande, med Erdogan i spetsen, har struntat i de positiva närmandena från omvärlden och har fräckt nog börjat ställa krav och utpressa EU med hotet att öppna sina gränser för flyktingar till Europa.

Omvärlden har äntligen börjat inse vilka farliga maktambitioner Erdogan har. Hans regim är trängt och isolerat från omvärlden mer än någonsin. Erdogan har därför gett order för en omfattande propaganda offensiv för att ändra den negativa bilden och tysta växande kritiken i utomlands.

Carl Bildts uttalande styrker i vilken omfattning denna offensiv har sina grenar i utlandet.

Det Bildt vägrar se är att Turkiet idag är ett stort bekymmer för hela världen. Om han nu betraktar sig som en Turkiet-vän borde han använda sina kontakter för att få omvärlden och det internationella samfundet att omedelbart vidta ekonomiska och diplomatiska åtgärder mot den auktoritära Erdogan.

05-08-2016
Keya Izol
Ordförande , Kurdiska riksförbundet
Keya_izol@fkks.se
Mobil: 0735448055