Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Vår nationella symbol är vår flagga som vajar här i denna samling och vi är stolta över det och lovar att bevara den i all evighet.
2016-12-19 11:00
fkks
info@fkks.seKRFs Ordförande Keya Izol: Vår nationella symbol är vår flagga som vajar här i denna samling och vi är stolta över det och lovar att bevara den i all evighet.

Kära vänner,
Vi har samlats här idag för att fira Kurdiska flaggans dag som firas av kurder i hela världen. Varje nation har sina egna symboler som de är stolta över. Vår nationella symbol är vår flagga som vajar här i denna samling och vi är stolta över det och lovar att bevara den i all evighet.

Samtidigt vill vi lyfta fram en självklar rättighet som hundratals folk grupper redan har men som vi fortfarande saknar. Idag finns över 193 stater som är medlem i FN. 20 av dessa blev erkända stater efter år 1992 och 2000 då forna Soviet och Yugoslavien upplöstes.

Över 30 miljoner kurder saknar egen statsbildning. De stater som har ockuperat vårt land vill inte ens höra ordet självständig Kurdistan. De är inte bara emot på vår rätt att bilda egen stat utan också vill till och med förbjuda vår existens som nation, vårt språk och vår särart.

Det innebär att dessa stater inte är beredda att fullgöra sina skyldigheter gentemot sina egna medborgare. Tvärtom har de utövat och fortfarande utövar systematiskt övergrepp och förtyck mot oss kurder. Kurder som är medborgare i dessa stater är försvarslösa gentemot hot och övergrepp som riktas mot dem.

Det handlar om några av historiens värsta diktatorer som under de senaste 100 åren har annekterat vårt land och begått folkmord på vårt folk. Det spelar ingen roll vad de heter eller vad de kommer att heta i försättningen. Det har samma koncept oavsett om de heter Mustafa Kemal, Shah Pehlewi, Saddam Hussein, Hafiz och Beshar el Esed, Kenan Evren eller deras nya versioner medeltidsfiguren Ruhani, krigsförbrytaren Erdogan och dennes egen skapelse terrorflocken El Bagdadi.

Diktatorer och mördare har avlöst varandra under dessa 100 år. Samtligas agenda är att hindra kurdernas fri och rättigheter till varje pris.Tydligen var de inte helt nöjda med sina insatser så bestämde de sig att pröva nya och hårdare metoder för att kuva kurdernas frihetskamp..

Terrorflocken ISIS är dessa tyranners äkta produkt eftersom ISIS har främst gett sig på vårt folk. Jag behöver inte berätta vad ISIS och dess uppbackare förtryckarstater har åstadkommit under de senaste två åren. En sak är dock säker; De har begått krigsbrott, brott mot mänskligheten och förr eller senare kommer de ställas inför rätta i internationella domstolar.

Mitt i allt elände finns en positiv sidan som kan glädja oss. Äntligen vet omvärlden mycket väl vilka omänskliga regimer kurder har att göra. Äntligen har världssamfundet insett hur farliga dessa diktatorer är. Det är inte bara kurder som är i farozonen utan även hela västvärlden står inför ett allvarlig hot när dessa staters förlängda armar utövar sina terror i Europa.

Kriget i Syrien och Irak kommer att påverka hela världen i högsta grad. Läget är mycket allvarligt och västvärlden bör därför ändra sin nuvarande inställning mot dessa diktatorer med Erdogan i spetsen eftersom Turkiet hade undertecknat en rad viktiga internationella avtal. Den demokratiska världen måste värna om sina grundläggande värderingar och undvika ge eftergifter från sina principer.

Kurder har rätt att bestämma över sin framtid, försvara sitt och har rätt att bilda sin självständiga stat.

Vi vet att idag finns det en bered koncensus bland de viktigaste världsstater för kurdernas strävan för en egen statsbildning. Det är viktigt att Världssamfundet även agerar för att påskynda Kurdernas statsbildningsprocess eftersom det kurdiska folket befinner sig i farozonen och endast ett självständigt Kurdistan kan försvara sitt folk mot närstående hoten från fem olika håll.

Tack för ordet
17.12.2016