Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Fördömande av den humanitära krisen i Kurdistan, Syrien.
2014-09-23 14:00
fkks
info@fkks.seAngående: Fördömande av den humanitära krisen i Kurdistan, Syrien.

Kurdiska Riksförbundet i Sverige (KRF) och Rådet för Syriska Kurder i Sverige (EKSS) fördömer
terroristorganisation Islamiska Staten (IS) agerande och brott mot mänskligheten. Vi vädjar till Sveriges Regering att fördöma de folkmord som nu spritt sig till de kurdiska områdena i Syrien (Kobané) samt att Sverige vidtar både militära och humanitära insatser för att förhindra dessa folkmord.

Vi har i månader skådat hur jihadistgruppen IS mördar, förföljer och fördriver människor med terror i både Irak och Syrien, allt för att implementera sin fundamentalistiska tro. Världen har fått skåda religiös förföljelse och etnisk resning av många grupper, inte minst kristna, yezidier och assyrier. Att rörelsen utgör ett enormt hot mot fred, frihet, demokrati och mänskliga rättigheter bevisas ännu en gång nu med dess hastiga utveckling och terrorspridning i Syrien.

På bara ett par dagar har IS lyckats fördriva över hundratusentals kurder på flykt till Turkiet. Bilder som publicerats på social medier och nätet visar hur den kurdiska staden Kobane förvandlats till en spökstad, tömd på människor. IS gör kontinuerligt nya framryckningar och vittnen berättar om fasanfulla övergrepp som halshuggningar, massmord, kidnappningar och våldtäkter i de områden som övertagits.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR och turkiska myndigheter har bara under helgen över 130 000
människor flytt över gränsen från den Kurdiska staden Kobane med omkringliggande område och in
i Turkiet. Över 60-tal kurdiska byar kontrolleras av jihadister. Organisationen varnar även för att
ytterligare flera hundratusentals människor riskerar att fly. De brutala folkrättsliga brott som begåtts av IS är många och kan alla inte illustreras i detta brev, men är alla ett hot mot mänskligheten och våra fundamentala mänskliga rättigheter. Följaktligen måste hela omvärlden vidta åtgärder för att hindra dess frammarsch för att en katastrofsituation likt den i Shingal inte uppstår.

De människor som flytt från Kurdistan i Syrien till Turkiet får i dagsläget ingen hjälp av varken den turkiska staten eller internationella hjälporganisationer. Dessa redan traumatiserade människor har inte tillgång till vatten, mat, husrum, mediciner eller hygienartiklar och risken för att dö är enorm.

Vi på EKSS och KRF vädjar till Sveriges regering att fördöma både IS terrorhandlingar men även
Turkiets skamlösa och obefintliga agerande gentemot de flyktingar som försökt söka skydd i Turkiet, vi kan inte låta Turkiet stänga gränsen för dessa hjälplösa människor. Vi vädjar även att Sverige skickar humanitär hjälp till de kurder som tvingats fly till Turkiet och dess gräns men även att Sverige vidtar alla möjliga åtgärder för att sätta ett stopp på detta inbördeskrig och att underlätta för svenska kurder att ta emot sina nära anhöriga i Sverige tills krisen är över. Tillsammans kan vi bekämpa den etniska rensning som pågår och hotet mot fred, frihet och demokrati i Syrien.

Med vänliga hälsningar,
23 september 2014
EKSS och KRF