Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Till: Fredrik Reinfeldt, Sveriges statsminister
2014-08-11 19:00
fkks
info@fkks.se
Kurdiska Riksförbundet i Sverige fördömer terroristorganisation Islamiska Staten (IS), tidigare ISIS, agerande och brott mot mänskligheten. Vi vädjar till Sveriges Regering att fördöma deras handlingar samt att vidta humanitära insatser för att hindra de folkmord som pågår i Irak och att Sveriges Regering visar sin Solidaritet för Kurdistan regionens önskan om självstyre.

Islamiska Staten (IS) är en fundamentalistisk rörelse som mördar, förföljer och fördriver människor med terror. IS kamp är att implementera en Khalifa baserad på Sharialagar till vilket pris som helst. Världen har fått skåda religiös förföljelse och etnisk resning av många grupper, inte minst kristna, Assyrier och yezidier. Rörelsen utgör utan tvekan ett enormt hot mot fred, frihet, demokrati och mänskliga rättigheter, och deras brott mot mänskligheten är att betrakta som folkmord.

IS gör kontinuerligt nya framryckningar i Irak. Mosul som har haft en kristen befolkning i över 1500 år har nu tömts på kristna som flytt till städer sådana som Duhok, Sexan, Erbil (Ankava) och Saqlawa. Dessa kristna har ställts inför valet att konvertera till Islam, betala en enorm religiös skatt till IS eller bli avrättade.

Den 2 augusti mötte den kurdiska folkgruppen yezidier samma öde som de kristna. Över 200 000 människor ur den kurdiska folkgruppen yezidier har fördrivits efter IS attacker mot Sinjarprovinsen och över 50 000 har sökt beskydd i bergen. Där har många barn och äldre dött av svält och torka och deras situation förvärras för var dag som går utan hjälp och förnödenheter. De människor som inte lyckats fly har torterats, hotats och mördats. Enligt AP har hundratals yezidiska kvinnor tagits tillfånga av IS.

Enligt FN:s generalsekreterare är attacken mot Sinjarprovinsen med största sannolikhet ett krigsbrott. Även FN:s säkerhetsråd sade att attackerna mot civila på grund av deras etniska, politiska eller religiösa övertygelse kan utgöra brott mot mänskligheten och att de ansvariga ska ställas till svars. Dessa utlåtanden är dock otillräckliga,utan FN måste vidta konkreta åtgärder för att stoppa de folkmord som begås av IS.

De brutala handlingar och attacker som begåtts av IS är många och kan inte alla illustreras i detta brev men alla bottnar i IS mål att rensa mångfalden och implementera sin Khalifa. Över 500 000 civila har flytt och sökt skydd i kurddominerade städer som Sexan, Dihok, Erbil och Zaxo.

Det finns i dagsläge över 1 miljon flyktingar i Kurdistan, detta är en står belastning för både
Kurdistans regering och även civila organisationer. Situationen för kristna och yazidier är kritisk och Sverige Regering bör göra allt för att tillstå Kurdistan regeringen och Irak med den hjälp som behövs för att stoppa utvecklingen av denna katastrof. Kurdiska styrkor har inlett en offensiv för att bekämpa IS och återta de städer som övertagits, men de är i behov av ekonomiskt och militärt stöd för att kunna bekämpa IS.

Fredag den 8 augusti släppte amerikanska krigsplan laserstyrda bomber nära staden Erbil. Vidare har Barack Obama godkänt två operationer i Irak, för att rädda ”de tusentals civila som sitter fast på berget utan mat eller vatten, och går en nästan säker död till mötes”.

Vi på Kurdiska Riksförbundet är fundersamma över det faktum att Sveriges regering ännu inte fördömt IS folkbrott. Vi vädjar till Sveriges regering att, i likhet med USA, Storbritannien, Frankrike och FN fördömer IS handlingar och vidtar åtgärder för att hindra den mänskliga katastrof som pågår.

Vi vädjar till Sveriges regering att även visa sitt stöd och sin solidaritet till Kurdistans regionala regering. Tillsammans kan vi bekämpa den etniska resning som pågår och hotet mot fred, frihet och demokrati i Irak.

Med vänliga hälsningar

Susanne Güven
Ordförande för Kurdiska
Riksförbundet i Sverige