Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Öppet brev angående Tayib Erdogans besök i Sverige!
2013-11-05 23:00
fkks
info@fkks.se


Turkiets statsminister Tayib Erdogan kommer till Sverige.

De flesta Sverigekurder har en gång i tiden tvingats söka skydd i Sverige för att undkomma fortsatt tortyr, förföljelse och fängelse. Alla dessa kurder som har blivit drabbade av turkiska statens repressalier för att de var just kurder behöver en upprättelse.

Det är positivt att den turkiska regeringen insåg att de med vapnens makt inte kommer att kunna lösa den kurdiska frågan och inledde en fredsprocess. Det är också positivt att kurdiska barnen inte behöver utropa varje morgon att de är turkar men det behövs mycket mer.

Vi vill att den turkiska regeringen även kommer till insikt att kurdfrågan inte kan lösas enbart genom att vapnen läggs ner. Vi hoppas att statsministern kommer att ge tydliga besked om vad hans regering ska göra för att lagstadga ca 20 miljoner kurders grundläggande rättigheter.

Vi förväntar oss att folkvalda och journalister kommer att ställa dessa frågor till Turkiets stats statsminister under hans besök i Sverige:

• När och hur tänker Ni göra det kurdiska språket till ett officiellt språk och undervisningsspråk?

• När ska ni frige alla kurdiska politiska fångar?

• När tänker ni starta dialog med alla kurdiska organisationer och partier för en varaktig och fredlig lösning av kurdfrågan?

• När och hur ska fredsprocessen utmynna i en lösningsprocess av kurdfrågan?

2013-11-05
Kurdiska Riksförbundet