Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Till våra bröder och systrar på Assyriska Riksförbundet
2014-06-24 18:00
fkks
info@fkks.seFöljande är ett öppet brev till Er på Assyriska Riksförbundet med anledning av en manifestation som hölls till stöd för Nineveslätten på Stortorget i Södertälje söndag den 22 juni 2014.

De senaste veckorna har terrorstämplade gruppen ISIS (DAIS) gjort uppror i Diala provinsen i Irak. Genom att döda, slakta och terrorisera olika folkgrupper har ISIS lyckats ta kontroll över diverse städer i Irak. Deras terrordåd har tvingat människor att fly sina hem och över en halv miljon har flytt till kurddominerade områden tillhörande Kurdistan Regionen - såsom Zaxo, Dihok, Erbil med flera. Istället för att skydda Iraks befolkning har den irakiska militären deserterat sina frontlinjer och övergett sina vapen.

Kurdistan Regionens befrielsestyrkor peshmerge har istället tagit över de områden som lämnats oskyddade av Iraks militär och har valt att offra sina liv för att försvara kurder, assyrier, turkmener, armenier och övriga folkgruppers religionsfrihet, yttrandefrihet och tryckfrihet. Till följd av detta har omvärlden, media, UNCHR och andra civila organisationer beskrivit peshmerge som Iraks befrielse och enda hopp i konflikten mot terrorgruppen ISIS.

Vi på Kurdiska Riksförbundet räknar Assyrier och Kurder som bröder och systrar och är väldigt glada över att Assyrierna har olika politiska partier i Kurdistan, och att de väljer att delta i parlamentsvalen samt att det finns fem Assyriska parlamentariker i Kurdistan Regionens parlament.

Kurdistan Regionens president Masoud Barzani har tillsammans med Iraks president Celal Talabani gjort allt för att Iraks konstitution skall tillgodose och verkställa assyrier, turkmener med flera folkgruppers fundamentala mänskliga och politiska rättigheter. Vidare har Kurdistan Regionens president Masoud Barzani lovat att göra allt för att försvara alla folkgrupper oavsett trosuppfattning och etnicitet.

ISIS är ett hot för demokratin och utgör en fara för alla folkgrupper i Irak och Kurdistan Regionen. Deras mål är att utrota diverse folkgrupper och religion för att sedan bilda en stat med Sharia lagar. Det är därför väldigt viktigt at vi använder alla medel och arbetar tillsammans för att kämpa emot deras terrorism – detta oavsett etnicitet, oavsett historia, oavsett religion och trosuppfattning. För vi är alla bröder och systrar, vi är alla människor. Tillsammans kan vi krossa ISIS. Vi på Kurdiska Riksförbundet har alltid haft goda kontakter med både Assyriska och Syrianska Riksförbundet och vill öka vårt samarbete i framtiden.

Under Assyriska Riksförbundets manifestation på Stortorget fanns ett plakat som ni på Assyriska Riksförbundet har valt att publicera på er facebooksida och som har skapat besvikelse och bekymmer bland oss på Kurdiska Riksförbundet samt andra kurder. Plakatet har följande slagord;

”Freedom to Assyrians on the Ninevehill No to Kurdish Occupation”.

Vi på Kurdiska Riksförbundet förstår inte vad dessa slagord har för syfte eller vad de bottnar i. Vidare förstår vi inte vad dessa slagord har för samband med oroligheterna i Irak till följd av ISIS terrorhandlingar. Det är med denna bakgrund som vi skulle uppskatta om ni på Assyriska Riksförbundet kunde svar på följande frågor;

- Varför fanns dessa slagord med på ett plakat under er manifestation den 22 juni 2014?

- Ställer sig Assyriska Riksförbundet bakom dessa slagord, om så vad grundar sig dessa på?

- Är Assyriska Riksförbundet av den uppfattningen att Kurder har ockuperat Nineveslätten och om så vilken källa grundar ni denna åsikt på?

Tillsammans är vi starkast! Länge leve fred, frihet och demokrati till alla folkgrupper oavsett etnicitet och trosuppfattning.

Med vänliga hälsningar,
Sosin Güven
Ordförande för Kurdiska Riksförbundet i Sverige.