Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Kurdiska Riksförbundet gratulerar Nadia Murad till Alfred Nobels fredspris
2018-10-08 13:00
fkks
info@fkks.se

Yazidikurden Nadia Murad tilldelades årets Nobels fredspris. Det är oerhört glädjande beslut som kommer stärka yazidikurdernas kamp mot terrorism framöver.

Detta viktiga beslut är också en klar signal till alla förtryckare av det kurdiska folket, oavsett om det är Islamiska Staten, andra jihadiska terrorgrupper eller i form av regimer som utövar övergrepp mot vårt folk.

Fortfarande är det mycket som kvarstår att göra för yazidikurderna. Tusentals barn, flickor och kvinnor har än idag inte befriats från jihadisternas terror. Världssamfundet måste ta sitt ansvar och se till att alla som har drabbats av terrorgruppernas våld befrias, få värdig upprättelse och även skadestånd av de regimer som har stöttat denna barbari.

2018-10-05
Kurdiska Riksförbundet

xxx
Nadia Murad
Nadia Murad Basée Taha, född 1993 i Sinjar, är en yazidisk kurdisk människorättsaktivist. Hon tilldelades Nobels fredspris 2018 tillsammans med Denis Mukwege för sitt arbete mot sexuellt våld i krig.

Murad föddes i byn Kocho i Sinjar i Södra Kurdistan. Hennes familj, som är yazidiska kurder, var bönder och hon växte upp på en gård. I augusti 2014 omringades hennes hemby av Islamiska statens (IS) krigare som dödade 600 personer – däribland sex av Murads bröder och styvbröder - och tog yngre kvinnor som slavar. Hon hölls som slav i staden Mosul, blev slagen, bränd med cigaretter och våldtagen när hon försökte fly.

I november 2014 lyckades hon undkomma efter att hennes ”ägare” lämnat huset olåst. Hon togs omhand av en grannfamilj som kunde smuggla ut henne ur det av islamiska staten kontrollerade området, vilket gav henne möjlighet att ta sig till ett flyktingläger i Duhok i norra Irak, och därefter vidare till Stuttgart i Tyskland.

Den 16 december 2015 informerade Murad för första gången FN:s säkerhetsråd om människohandel och konflikter och presenterade Nadias Initiativ. Som en del av sin roll som en ambassadör, deltar Murad i globala och lokala initiativ med att föra ut medvetenheten om människohandel och flyktingar. Hon går ut till flyktingar och grupper av överlevande för att lyssna på vittnesmål från offer för människohandel och folkmord.

I september 2016 talade advokat Amal Clooney inför FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrå (UNODC) för att diskutera sitt beslut i juni 2016 om att representera Murad som sin klient i rättsliga åtgärder mot IS:s befälhavare. Clooney betecknar folkmord, våldtäkt och människohandel som en "byråkratisk ondska i industriell skala" av IS. Hon beskriver också en slavmarknad som finns både online på Facebook och i mellanöstern, som är fortsatt aktiv idag (2016). Murad har fått allvarliga hot mot sin säkerhet på grund av sitt arbete.

I november 2017 utgavs hennes självbiografi vid namn The Last Girl: My Story of Captivity, and My Fight Against the Islamic State (Wikipedia)