Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Panel: Kurdistanregionens framtid
2017-10-30 12:00
fkks
info@fkks.se



Den 28.10.2017 anordnade Kurdiska riksförbundet ett panelsamtal om Kurdistanregionens framtid i ABF-huset i Stockholm. Det blev ett mycket intressant samtal där en rad intressanta perspektiv lyftes fram.

Panelen bestod av:
Magnus Norell
Khaled Saleh
Fredrik Malm och
Khalid Khayati
Diskussionen modererades av Mardin Hêja Baban.
Om ni missade detta tillfälle har ni här möjlighet att se hela samtalet. Ett stort tack riktas till samtliga paneldeltagare och till alla de som närvarade på plats.
Kurdiska riksförbundet kommer inom kort att anordna fler tillfällen där den rådande situationen i Kurdistan diskuteras och analyseras.




KRF ordförande Keya Izols tal

Ärade gäster
Hjärtligt välkomna till dagens paneldebatt om läget i södra Kurdistan.

De flesta av oss som finns i denna sal och miljontals kurder i alla delar av Kurdistan och i Diasporan hade med stort intresse följt dagarna efter då KRGs President Mesud Barzani deklarerade att folkomröstning om självständighet skulle hållas i Kurdistan.

Ett beslut som satte igång en enorm påtryckningskampanj framförallt av Iraq, Iran och Turkiet men också av USA, EU även Sverige för att stoppa folkomröstningen. Trots alla påtryckningar hölls folkomröstningen och 93 % av Kurdistanier röstade för ett självständig Kurdistan.
Glädjen släcktes hastigt när irakiska regeringsstyrkor tillsammans med den Iranstödda shiamilisen, Hashd al-Shaabi, ockuperade den kurdiska staden Kirkuk och flera andra kurdkontrollerade städer på kort tid medan en hel omvärld tyst såg på. Omkring 150 000 kurder har enligt FN redan flytt från dessa städer.. Det rapporteras att över fyra hundra civila kurder har mördats, dess hem plundrats och mycket allvarliga övergrepp på kurder utövas av Hashd al-Shaabi.

Hotet om en total erövring av Kurdistanregionen hänger dock i allra högsta grad kvar. Iran och dess Proxy-styrkor i Irak har tillsammans med centralregeringen i Bagdad och styret i Turkiet kommit överens om att en gång för alla släcka kurdernas självständighetsönskan.

Argument om ett enat Iraq som åberopas av USA, FN och EU erbjuder kurderna ingenting annat än ny ockupation av dess mark, nya folkmord, nya Halabja och nya Enfal.
Kurdernas självständighetsönskan är starkt och dess påbörjade process mot självständighet är legal enligt internationell rätt.

Den kurdiska regionala regeringen (KRG), har deklarerat att de kommer att göra allt i sin makt för att försvara Kurdistanregionens gränser mot externa krafter som vill förgöra den. Kurderna behöver dock ett ordentligt stöd från omvärlden, det internationella samfundet, och även Sverige för att kunna ha en rimlig chans till att kunna försvara sig.

Allt det som kurderna byggt upp sedan Saddams fall kan gå förlorat om det internationella samfundet inte agerar snabbt. Vi är givetvis mycket glada över att Sverige valt att förlänga sitt stöd till att bygga upp de kurdiska Peshmerga styrkorna i ytterligare ett år. Kurdistanregionen behöver dock mer stöd än så. Detta stöd ska givetvis inte endas komma från Sverige, däremot kan Sverige som en viktig internationell aktör påverka andra stater att agera.
Kurdistanregionen är i behov av att det internationella samfundet förstår vidden av det existentiella hot som idag riktats mot det kurdiska styret. En humanitär katastrof med miljontals flyktingar kan i värsta fall vara en av många konsekvenser som blir till följd av att Kurdistanregionen ockuperas.

Kurderna och dess Peshmerga styrkor fann många vänner och hyllades av många när kriget mot IS var varmt. Idag tycks situationen vara en annan. De som igår hyllade kurderna för deras mod och ihärdighet i kampen mot IS, verkar idag inte vilja se det allvarliga hot som samma folk idag ofrivilligt ställts inför.

Kurdiska riksförbundet har i ett brev till Utrikesminister Margot Wallström vädjat till Sveriges regering att stödet till Kurdistanregionen förstärks genom att vara en tydlig röst inom det internationella samfundet som utrycker ett starkt stöd för Kurdistan.

Kurdistan utgör inget hot mot sin omgivning och dess folk har efter hundra år av förtryck för första gången kunnat utrycka sin gemensamma vilja efter att få ett självständigt land. Detta utryck för frihet och denna längtan efter självständighet är en nationell dröm som ett helt folk bär på. Det måste respekteras av det internationella samfundet.
Sedan igår råder vapenvilan mellan parterna efter USA och FNs Säkerhetsråds initiativ. Abadi, Iraqs statsminister vill ha mer eftergifter av kurder och har begränsat vapenvilan till 24 timmar. Faran är inte över än.
Det internationella samfundet har tyvärr inte agerat rätt i dessa svåra dagar för det kurdiska folket.

Kurdiska diasporan i Sverige och i Europa kan spela en viktig roll i de kommande dagarna veckorna och åren. Vi har anordnat flera aktiviteter som samlat tio tusentals kurder och kurdvänner som uttryckte sin sympati men också oro över det allvarliga läget som råder i Kurdistan. Vi har tyvärr konstaterat svagt intresse av våra svenska politiska partier men också svagt intresse av svenska massmedian. Detta trots att de blev informerade i god tid i förväg.

Vi kommer att fortsätta med all vår kraft för att agera och göra allts som behövs för vårt folks kamp för sina rättigheter.