Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Modersmålsundervisningen, en viktig insats för barns språkutveckling!
2020-10-09 10:00
FKKS
info@fkks.se

Modersmålsundervisningen, en viktig insats för barns språkutveckling!

Kristdemokraternas partisekreterare, Peter Kullgren framför i ekosändningen på Sveriges radio att modersmålsundervisningen i landets samtliga skolor bör läggas ner.

Enligt Peter Kullgren råder brister i modersmålsundervisningen och han ifrågasätter forskningen kring ämnet. Kullgren vill styra om den budget som undervisningen kostar till att istället användas till annan språkundervisning i skolan främst Svenska för invandrare och till studiehandledning på hemspråk.

Moderskapsundervisning i Sverige är ett resultat uppkommen med avstamp från en lång rad forskning. De resonemang som Kullgren för är verklighetsfrånvänd. Att med Kullgrens resonemang upphäva hemspråksundervisning för första, andra och tredje generationens barn till invandrare i Sverige vore ett stort misstag. Vi hade hellre sett att Kullgren föreslog lösningar och verktyg för att spetsa till och förbättra modersmålsundervisningen istället för att i strid mot rådande forskning förslå ett upphörande.

Kurdiska Riksförbundet i Sverige beklagar förslaget från Kristdemokratiska partisekreteraren, Peter Kullgren och uppmanar partiets partifullmäktige som kommer samlas fredagen 9/10 att inte bifalla detta förslag. Vi skickar redan nu i förväg vår varmaste uppskattning till alla er delegater som tar strid för denna fråga.

Vi uppmanar för övrigt svenska politiska partier, demokratiska organisationer såväl som etniska dito och särskilt modersmålslärare att bilda opinion i frågan. Peter Kullgren omkullkastar vetenskaplig forskning och riskerar med det en av de viktigare reformerna i svensk skola.


2020-10-08

Kovan Amedi
Ordförande
Kurdiska Riksförbundet i Sverige