Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Ställ Erdogan inför internationell rätt
2016-08-18 12:00
fkks
info@fkks.se


I efterdyningarna av kuppförsöket har Turkiets president Recep Tayyip Erdogan förvandlat Turkiet till ett stort fängelse, skriver Keya Izol och Kurdo Baksi.

Den 15 juli i år vändes blickarna återigen mot Turkiet med anledning av militärkuppförsöket. I efterdyningarna av kuppförsöket har Turkiets president Recep Tayyip Erdogan förvandlat Turkiet till ett stort fängelse. Yttrande- och pressfriheten har nästan elimineras medan drygt 90 000 personer har avskedats för ”samröre med kuppmakarna.”

Vi noterar att världsopinionen förvånas över Erdogans diktatoriska beteenden och handlingar, men för oss som har kurdisk bakgrund och följt Erdogan under de gångna fjorton åren är inget av Erdogans handlingar nya. Ingen har velat höra på kurdernas skrik när Erdogans militärer skoningslöst går fram och utsätter det kurdiska folket för deportationer, massarresteringar, tortyr och massmord så gott som dagligen. Erdogans inbördeskrig började sedan fredsförhandlingar mellan PKK och Turkiet avbröts för ett år sedan.

Under striderna mellan Erdogans armé och PKK har de kurdiska städerna Sur, Cizre, Sirnak, Gever, Nisêbin jämnats med marken eller övergivits. Minst 16 000 byggnader har ruinerats och 60 000 byggnader är så gott som förstörda.

I krigsdrabbade områden tillåts inte invånarna köpa baslivsmedel, skottskadade nekas vård. Turkisk militär har med tanks och artilleri omringat en kvarts miljon kurder som riskerar bli utan mat och vatten. Flera oskyldiga barn under sexton år har massakrerats i de kurdiska städerna. Mordoffren ligger ofta i dagar på gatorna eftersom turkisk militär inte tillåter anhöriga hämta och begrava de avlidna. I till exempel staden Silopi lät den turkiska militären den mördade 57-åriga elvabarnsmamman Tabyet Inans kropp ligga på gatan i sju dagar. Mammor lägger sina mördade barn i kylskåp för att kropparna inte ska lukta.

En ung oskyldig mamma som ville passera en polis med sitt barn i famnen vägrades hjälp med en makaber motivering: "Jag har inget medkänsla för kvinnor som föder terrorister och låter dem växa”, sa polisen hotfullt.

Över 300 000 kurder har förlorat sina hem och flytt från sina hemorter, uppger Amnesty International. Fler än åtta tusen kurder och tusen av Turkiets säkerhetsmän har mördats, enligt Turkiets president Erdogan. Turkiska stridsflygplan fortsätter att bomba de kurdiska områdena i Turkiet och Irak. Hela området har förvandlats till ett helvete för civilbefolkning, djur och naturlivet.

Det pågående våldsamma kriget mot kurderna oroar flera allt fler människorättsorganisationer. Amnesty International varnar Turkiet för kollektiv bestraffning av kurder och övervåld av landets armé mot civila kurder.

I ett demokratiskt land skulle förövarna straffas men nyligen antogs en lagändring som beskyddar turkiska säkerhetsstyrkor från åtal även om de skulle vara skyldiga till brott.

Turkiet som undertecknat otaliga internationella avtal för skyddandet av civilbefolkningens rättigheter utövar systematisk krigföring mot den kurdiska befolkningen helt enkelt.

Och inget tyder på att våldet mot kurderna ska upphöra inom kort. Enligt Erdogans uttalanden kommer Turkiet att fortsätta med sin osymmetriska krigföring mot kurder även de närmaste månaderna.

Internationella samfundet har en moralisk skyldighet att ställa makthavarna i Turkiet tills svars för krigsbrott. I EU och Sverige bor en miljon euro-kurder som har anhöriga som drabbats i Kurdistan och efterlyst en process mot de skyldiga.

Nu har Kurdiska Riksförbundet beslutat att agera juridiskt mot Erdogan och hans regim med hjälp av många dokument som styrker krigsbrott.

De första tre som Kurdiska Riksförbundet vill inom kort ställa inför Internationella Brottsdomstolen (ICC) i Haag är Erdogan, förre premiärministern Ahmet Davutoglu och nuvarande inrikesminister Efkan Ala.

Keya Izol
Ordförande i Kurdiska Riksförbundet

Kurdo Baksi
Svensk-kurdisk publicist

http://www.expressen.se/debatt/stall-erdogan-infor-internationell-ratt/