Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Brev till Sveriges Utrikesminister
2017-10-30 12:00
fkks
info@fkks.se


De senaste dagarnas händelser i södra Kurdistan har varit skrämmande att följa för oss kurder i diasporan. Trots att kriget mot den Islamiska Staten (IS) efter flera år gått mot sitt slut är vi kurder återigen tvungna att försvara våra gränser mot krafter som inte vill se ett självständigt och fritt Kurdistan.


Glädjen från folkomröstningen om självständighet för mindre än tre veckor sedan släcktes hastigt när irakiska regeringsstyrkor tillsammans med den Iranstödda shiamilisen, Hashd al-Shaabi, ockuperade den kurdiska staden Kirkuk den 15 oktober. Tungt beväpnade tog dessa styrkor över flera kurdkontrollerade städer på kort tid medan en hel omvärld tyst såg på. Omkring 100 000 kurder har enligt FN redan flytt Kirkuk, en föraning om vilken katastrof detta kan bli om fler kurdiska städer hotas. Det rapporteras att över fyra hundra civila kurder har mördats, dess hem plundrats och mycket allvarliga övergrepp på kurder utövas av Hashd al-Shaabi.

Hotet om en total erövring av Kurdistanregionen hänger dock i allra högsta grad kvar. Iran och dess Proxy-styrkor i Irak har tillsammans med centralregeringen i Bagdad och styret i Turkiet kommit överens om att en gång för alla släcka kurdernas självständighetsönskan. Kurderna som på allvar sedan 2003 upprättat en de-facto stat i norra Irak och som nu tydligt deklarerat och påbörjat en legitim självständighetsprocess, har markerat starkt mot denna aggression från grannländerna.

Kurdernas självständighetsönskan är starkt och dess påbörjade process mot självständighet är legal enligt internationell rätt. Detta är dock inget som de aggressiva staterna omkring Kurdistan tar någon hänsyn till. Den kurdiska regionala regeringen (KRG), har deklarerat att de kommer att göra allt i sin makt för att försvara Kurdistanregionens gränser mot externa krafter som vill förgöra den. Kurderna behöver dock ett ordentligt stöd från omvärlden, det internationella samfundet, och även Sverige för att kunna ha en rimlig chans till att kunna försvara sig.

Allt det som kurderna byggt upp sedan Saddams fall kan gå förlorat om det internationella samfundet inte agerar snabbt. Vi är givetvis mycket glada över att Sverige valt att förlänga sitt stöd till att bygga upp de kurdiska Peshmerga styrkorna i ytterligare ett år. Kurdistanregionen behöver dock mer stöd än så. Detta stöd ska givetvis inte endas komma från Sverige, däremot kan Sverige som en viktig internationell aktör påverka andra stater att agera. Kurdistanregionen är i behov av att det internationella samfundet förstår vidden av det existentiella hot som idag riktats mot det kurdiska styret. En humanitär katastrof med miljontals flyktingar kan i värsta fall vara en av många konsekvenser som blir till följd av att Kurdistanregionen ockuperas.

Kurderna och dess Peshmerga styrkor fann många vänner och hyllades av många när kriget mot IS var varmt. Idag tycks situationen vara en annan. De som igår hyllade kurderna för deras mod och ihärdighet i kampen mot IS, verkar idag inte vilja se det allvarliga hot som samma folk idag ofrivilligt ställts inför.

Det Kurdiska riksförbundet vädjar därför till dig som Sveriges Utrikesminister att stödet till Kurdistanregionen förstärks genom att vara en tydlig röst inom det internationella samfundet som utrycker ett starkt stöd för Kurdistan i detta skede. Kurdistan utgör inget hot mot sin omgivning och dess folk har efter hundra år av förtryck för första gången kunnat utrycka sin gemensamma vilja efter att få ett självständigt land. Detta utryck för frihet och denna längtan efter självständighet är en nationell dröm som ett helt folk bär på. Det internationella samfundet får inte låta denna strävan efter frihet att släckas.

Keya Izol,
Kurdiska riksförbundets ordförande
Mobil:0735448055
Keya_izol@fkks.se

2017-10-25