Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
FÖRDÖMANDE AV TERRORATTENTATET I SURUC
2015-07-21 15:00
fkks
info@fkks.se
Kurdiska Riksförbundet i Sverige (KRF) fördömer terrorattentatet den 20 juli 2015 i staden Suruc och skickar våra kondoleanser till offrens anhöriga. Minst 31 personer dödades och över 110 skadades i attacken, de flesta av offren var ungdomar.

Området där attentatet skedde är belägen nära den syriska gränsen och är en samlingsplats för hjälpinsatser till den hårt drabbade kurdiska staden Kobane i Kurdistan. Enligt uppgifter är det med största sannolikhet terrorgruppen Islamiska Staten (IS) som ligger bakom dådet. Genom att slå till mot kulturcentret lyckas IS slå till mot allt biståndsarbete som sker in till Kobane och hindra att humanitärt stöd nås fram till de behövande samt motverka återuppbyggnaden av den hårt förfallna staden Kobane.
IS har flertalet gånger offentligt hotat att de ska hämnas mot kurder i Turkiet och vi på KRF är otroligt fundersamma, rent sagt väldigt upprörda att den turkiska regeringen inte tagit dessa hot på allvar.

Två dagar före riksdagsvalet i Turkiet detonerades en kraftig bomb mitt under valmanifestation i Diyarbakir i vilken 5 civila miste livet och mer än 300 människor skadades. Den turkiska regeringen har varken löst eller redogjort omständigheterna i detta fall. KRF är oroliga att den turkiska regeringen inte tar detta attentat på allvar och inte gör allt för att förklara omständigheterna i gårdagens terrorattentat.

Enligt uppgifter ska den turkiska polisen ha attackerat ambulanser som försökte åka in till det drabbade området med tårgas, och enligt HDP’s ordförande Selhattin Demirtaş kan inte terrorattentatet i Suruç ha anordnat utan stöd av den turkiska staten.

KRF vädjar till den svenska regeringen och Väst att fördöma attacken men även underkänna den turkiska regeringens handlande.

KRF vädjar även att den svenska regeringen och Väst kräver att den turkiska regeringen gör allt i sin makt för att klargöra omständigheterna i gårdagens terrorattentat och att Turkiet ska göra allt för att hjälpa det kurdiska folket i kampen mot värdshotet IS. Det kurdiska folket har rätt till självbestämmande men behöver omvärldens stöd för att åstadkomma detta.

Tillsammans är vi starkast och enbart tillsammans kan vi bekämpa terrorismen och bevara fred, frihet och demokrati. Länge leve friheten, länge leve Kurdistan.

Susanna Güven
Ordförande för Kurdiska Riksförbundet i Sverige
Stockholm 2015-07-21