Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Nu måste omvärlden agera!
2012-01-02 12:00
fkks
info@fkks.se
Uttalande Från Socialdemokraterna I Riksdagen

Datum: 2011-12-30

Nu måste omvärlden agera!

Vi, socialdemokratiska riksdagsledamöter och människorättskämpar fördömer kraftigt den attack som skett i östra Turkiet (Sirnak-Uludere) där ett 30 tal civila har dödats i flygattacker.

Enligt nyhetsrapportering kände den turkiska staten till att det i området sker smuggling av diesel och andra varor mellan Turkiet och Irak. Dessa bybor försörjde sig på detta. Man har bortsett från detta och agerat utifrån ett tips om att det skulle kunna vara gerilla soldater. Hur kan man godtyckligt agera på detta sätt utan att försäkra sig om hur situationen förhåller sig?

Oavsett är det ett oacceptabelt agerande, vi fördömer denna aktion och hoppas att man i fortsättningen förhåller sig till mänskliga rättigheter och slutar med det övervåld som godtyckligt sker. Turkiet måste se över sina metoder över hur de hanterar kurdfrågan, våldet som metod föder inget annat än hat och sorg.

Turkiska regeringen uppger att de kommer att tillsätta en utredare för att se över denna händelse, det är för oss självklart att denna utredning bör ske av utomstående och oberoende krafter.

Låt detta vara det sista godtyckliga misstag Turkiet begår mot civila, det är dags att omvärlden ställer krav på Turkiet och dess militär i frågan om kurdernas fri och rättigheter!

Roza Güclü Hedin
Riksdagsledamot Socialdemokraterna

Shadiye Heydari
Riksdagsledamot Socialdemokraterna