Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Kurderna bekämpade IS – nu behöver de vår hjälp
2017-11-01 12:00
fkks
info@fkks.se


De senaste veckornas händelser i Kurdistanregionen i norra Irak har varit skrämmande att följa för oss kurder i diasporan. Trots att kriget mot den Islamiska Staten (IS) efter flera år gått mot sitt slut är vi kurder återigen tvungna att försvara våra gränser mot krafter som inte vill se ett självständigt och fritt Kurdistan.

Glädjen från folkomröstningen om självständighet den 25 september i år har hastigt släkts när irakiska regeringsstyrkor tillsammans med den Iranstödda shiamilisen, Hashd al-Shaabi, bland annat ockuperat den kurdiska staden Kirkuk. Tungt beväpnade har dessa styrkor med militärt våld tagit över flera kurdkontrollerade städer på kort tid medan en hel omvärld tyst sett på. Dessa styrkor använder bland annat amerikanska vapen som de tidigare försetts med för att bekämpa IS. Istället riktar de dessa vapen mot USA:s allierade i området, nämligen oss kurder.


Kurdistanregionen hotas av total erövring
Omkring 150 000 kurder har enligt FN redan flytt Kirkuk, en föraning om vilken katastrof detta kan bli om fler kurdiska städer hotas. Det rapporteras att över 400 civila kurder mördats, deras hem plundrats samt att mycket allvarliga övergrepp på civila ägt rum.

Det är även av vikt att tillägga att ett hot mot Kurdistanregionen inte bara är ett hot riktat mot kurderna, utan även mot de religiösa och etniska minoriteter som lever i området, däribland yezidier och assyrier.

Hotet om en total erövring av Kurdistanregionen hänger ännu i dag i allra högsta grad kvar. Iran och dess Proxy-styrkor i Irak har tillsammans med centralregeringen i Bagdad och styret i Turkiet kommit överens om att en gång för alla släcka kurdernas självständighetsönskan. Kurderna som på allvar sedan 2003 upprättat en de facto-stat i norra Irak och som nu tydligt deklarerat och påbörjat en legitim självständighetsprocess, har markerat starkt mot denna aggression från grannländerna.

Kurdernas självständighetsönskan är stark och dess påbörjade process mot självständighet är legal enligt internationell rätt. Detta är dock inget som staterna omkring Kurdistan tar någon hänsyn till. De vill till och med beröva kurderna den regionala autonomi som de fram tills i dag haft och framgångsrikt administrerat.


Vi är mycket glada över att Sverige valt att förlänga sitt stöd till att bygga upp de kurdiska Peshmergastyrkorna i ytterligare ett år. Vi är också tacksamma för att Sverige tillsammans med Frankrike uttryckt stark oro i FN:s säkerhetsråd så sent som för några dagar sedan för vad som sker i regionen. Kurdistanregionen behöver dock mer stöd än så. Detta stöd har till viss grad kommit från Sverige, däremot kan Sverige som en viktig internationell aktör påverka andra stater att agera i högre utsträckning.
Kan resultera i miljontals flyktingar

Kurdistanregionen är i behov av att det internationella samfundet förstår vidden av det existentiella hot som i dag riktats mot det kurdiska styret. En humanitär katastrof med miljontals flyktingar kan i värsta fall vara en av många konsekvenser som blir till följd av att Kurdistanregionen ockuperas.

Kurderna och dess Peshmergastyrkor fann många vänner och hyllades av många när kriget mot IS rasade som mest. I dag tycks situationen vara en annan. De som i går hyllade kurderna för deras mod och ihärdighet i kampen mot IS, verkar i dag inte vilja se det allvarliga hot som samma folk ofrivilligt ställs inför.

Vi vädjar därför till Sveriges regering att stödet till Kurdistanregionen förstärks genom att fortsatt vara en tydlig röst inom det internationella samfundet.

Av Keya Izol
Kurdiska riksförbundets ordförande

ttps://www.expressen.se/debatt/kurderna-bekampade-is-nu-behover-de-var-hjalp/