Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Svenskar till båda sidor i Irak
2014-08-14 20:00
fkks
info@fkks.seIS FRAMRYCKNING I IRAK
Svenskar till båda sidor i Irak
Situationen i norra Irak trappas upp dag för dag och svenska kurder följer oroligt utvecklingen. Många reser också ner för att hjälpa släkt och vänner.
Samtidigt ser Säkerhetspolisen en risk att fler svenska våldsbejakande islamister ska ansluta sig till Islamiska Staten (IS).

Ayad Akrams familj lever farligt i norra Irak. En del av hans släkt har lyckats att ta sig över gränsen från den kurdiska delen i Irak till den turkiska, men inte alla.

– Jag känner att jag måste göra något, säger 21-åringen från Borlänge.
På fredagen fyller Ayad Akram 22 år. Men firande är nog det sista han tänker på för tillfället. Samma dag lyfter nämligen hans plan mot Turkiet, varifrån han planerar att resa vidare in i Kurdistan i norra Irak.

– Jag åker dit för att försöka få min familj och mina vänner över gränsen eller bara försöka hjälpa på något sätt.
Två av hans farbröder är med i de kurdiska peshmerga-styrkorna som strider mot IS, men Ayad Akram har själv inte tänkt att strida.

– Jag har ingen sådan erfarenhet, säger han.
Bland svenska kurder finns en stor vilja att kämpa mot IS och att försöka hjälpa släkt och vänner på plats.

– Absolut, vi har en sluten grupp på Facebook där vi är nästan 8.000 kurder aktiva i Sverige. Där är det en kontinuerlig diskussion om folk vars släktingar åkt ner för att kämpa med peshmerga, säger Susanne Güven, ordförande för Kurdiska riksförbundet.

Flera hjälpinsamlingar har också startats. I Örebro startade Zryan Karim och hans hustru i förra veckan en ideell förening för att hjälpa de nödställda i irakiska Kurdistan.

– Vi har redan fått in jättemycket med kläder, skor och hygienartiklar, säger Zryan Karim, som själv ska resa ner för att dela ut det insamlade.
Samtidigt befarar Säkerhetspolisen (Säpo) att fler från Sverige ska vilja ansluta sig till IS. Redan för två år sedan började svenskar sluta upp till den hårdföra jihadistgruppen i Syrien med omnejd. Gruppens militära framgångar tros ha haft en motiverande verkan och Säpo anger nu antalet svenskar som anslutit som ”betydande”.

– Vi ser inga tecken på att resandet håller på att upphöra. Det finns en risk för att det ska accelerera, säger Sirpa Franzén, presschef på Säpo.
Totalt rör det sig om ett 80-tal som rest från Sverige för att ansluta sig till al-Qaidainspirerade grupper. En oro finns också att personerna, sedan de återvänt, ska utföra terrorattacker på hemmaplan. Hittills har inget framkommit som påverkar hotbilden mot Sverige, men flera återvändare har de senaste åren kontrollerats.

TT
http://www.dn.se/nyheter/varlden/svenskar-till-bada-sidor-i-irak/