Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Fördöm intolerans och aggressivitet gentemot den kurdiska folkviljan
2017-10-02 13:00
fkks
info@fkks.se


Den 25 september gick invånarna i Kurdistanregionen i norra Irak till valurnorna. Invånarna fick rösta om de ville fortsatt tillhöra Irak eller om de hellre ville se en självständig kurdisk stat i framtiden. Resultatet från folkomröstningen gav omvärlden ett tydligt besked om vad det kurdiska folket står, en överväldigande majoritet på strax över 92 % röstade för självständighet.

I en region kantad av brist på demokrati och folkvilja var folkomröstningen i Kurdistanregionen en sällsynt händelse där folket röst fick vara avgörande. Dessvärre har Kurdistanregionens grannar, Irak, Turkiet och Iran, redan innan men nu även också efter folkomröstningen i de starkaste ordalag hotat Kurdistanregionen och det kurdiska folket med repressalier.

Kurdiska riksförbundet fördömer dessa staters aggressiva beteende gentemot den kurdiska folkviljan. Vi är mycket besvärade över att se hur stater som systematiskt förtrycker sina egna befolkningar nu också aktivt försöker slå ner demokratiseringsprocessen i Kurdistanregionen.
Kurdiska riksförbundet vädjar till den svenska regeringen att ta aktiv ställning mot dessa staters aggressiva hållning mot Kurdistanregionen och att den svenska utrikesministern fördömer dessa staters intolerans gentemot den kurdiska folkviljan.

Kurdiska riksförbundets syn på denna fråga är mycket tydlig. Det kurdiska folkets röst för självständighet har varit mycket tydlig. Detta ska därför respekteras, inte bara Kurdistanregionens grannar, men framförallt av beskyddare av demokratin, däribland Sverige.

29.09.2017
Keya Izol
Kurdiska riksförbundets ordförande