Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Kurdiska riksförbundet fördömer gripande av kurdiska borgmästarna i Amed
2016-10-26 14:00
fkks
info@fkks.se


Två valda borgmästare i den kurdiska staden Amed, Gultan Kisanak och Firat Anli greps av turkiska säkerhetsstyrkor igår.

Sedan kuppförsöket den 15 juli har liknande ingrepp ägt rum mot mer än 20 kurdiska städer och dess borgmästare avsattes och fängslades med hjälp av de rådande undantagslagarna i Turkiet.

Den växande övergrepp och förtryck mot kurder fortsätter oavbrutet trots att den saknar rättslig grund och strider mot Europa Konventionens skydd för mänskliga rättigheter.

Trots alarmerande rapporteringar om kränkning av mänskliga rättigheter i Turkiet råder total tystnad hos den Internationella Samfundet.

Sverige och EU som har intima diplomatiska förbindelse med Turkiet har högsta ansvar och skyldighet att vara lyhörd om de demokratiska värderingar som utgör EU gemenskapens grundpelare.

Genom att vara tyst och blunda för Turkiets kränkning av mänskliga rättigheter kan man knappast hjälpa den demokratiska utvecklingen i Turkiet.

Kurdernas fri och rättigheter är en angelägenhet även för EU eftersom mer än en miljon kurder lever och är medborgare inom EU`s gränser.

Turkiet bör fördömas kraftigt av Sverige och EU. EU bör kräva att Turkiet omedelbart stoppar sin krigsföring mot kurder. Det är den enda effektiva redskap som kan stärka demokratin i Turkiet.

Vi uppmanar den svenska regeringen att agera mot gripande av borgmästarna i Amed och kräva frisläppande av dem.

Kurdiska riksförbundet
26 oktober 2016