Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
KRF gratulerar HDP
2015-06-08 15:00
fkks
info@fkks.se
Kurdiska Riksförbundet i Sverige (KRF) vill härmed gratulera det folkens demokratiska partiet HDP till att ha fått 13,01% av rösterna och därmed klarat sig över tioprocentsspärren med bred marginal. HDP har med detta omintetgjort de större turkiska partiernas överslag.

KRF är stolta och oerhört glada över att ett nybildat prokurdiskt parti som HDP erhållit 80 parlamentsmandat och därigenom gjort en historisk vinst, då det är första gången i republikanska Turkiets historia som ett prokurdiskt parti når över den orimligt höga partispärren på tioprocent.

HDP:s vinst är ett stort nederlag för president Tayyip Erdogan som planerat att skriva om den turkiska författningen för att på sådant vis kunna ta över den verkställande makten från regeringen.

Det är KRF:s tro och förhoppning att HDP:s ledare Selahattin Demirtas kommer att arbeta för fred, frihet, jämställdhet och demokrati samt även verka för att stärka kurdernas demokratiska rättigheter i Turkiet, ett land som i flera decennier diskriminerat och förgripit sig på kurder.
Länge leve fred, frihet och demokrati,

Länge leve Kurdistan.

Hälsningar,
Susanna Güven
Ordförande för Kurdiska Riksförbundet i Sverige.
8.06.2015