Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Till Sveriges Statsminister Stefan Löfven
2015-05-16 22:00
fkks
info@fkks.se


Angående: Vädjan för mer ekonomiskt, politiskt och militärt stöd till Kurdistan

KRF bildades 1981 och är ett partipolitiskt och religiöst obundet förbund som arbetar huvudsakligen med språk, identitets- och kulturpolitiska frågor. Vi har 37samarbetsföreningar i 16 olika län med över 6000 medlemmar. Tillsammans arbetar vi för ett mångkulturellt samhälle utifrån FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna och arbetar kontinuerligt mot diskriminering, främlingsfientlighet och rasism.

Lördag 2 maj 2015 bestämde KRF och dess medlemsföreningar enhälligt att KRF Ordförande skulle skriva ett brev till Statsminister Stefan Löfven och dennes regering i vilken vi vädjar att regeringen tar sitt ansvar och skickar humanitärt, militärt och ekonomiskt stöd till Kurdistans Regionala Regering (KRG) för att bekämpa terrororganisationen IS. Vidare vädjar vi även att regeringen ska anta beslut om Kurdernas rätt till självbestämmande men även självständighet för KRG.

I flera decennier har det Kurdiska folket kämpat för fred, frihet, demokrati och jämställdhet. En kamp som haft ett högt pris och som tyvärr resulterat i oerhörda övergrepp och attacker som utförts mot kurder. Kurdernas historia präglas av tortyr, etnisk rensning, massdeportation, övergrepp och avrättningar.

1925 avrättades Sex Said och hans kamrater i staden Diyarbakir. 1938 greps och avrättades Seyit Riza och hans anhängare av Kemalister i Staden Dersim, i Kurdistan Bakur. Staden Dersim jämnades med marken och över femtiotusen dödades och flera tusen tvångsförflyttades. 1946 hängdes Kurdistan Republiken Mahabads president Qazi Muhammad och hans regeringsanhängare öppet på Carcira torget. 1987 försvann över 8000 Barzanianhängare i Irak och än idag vet ingen om deras öde. Mellan 1987-1988 tillfångatogs över 182 000 människor av Baath regimen och man har ännu inte lyckats hitta massgravarna i vilka de troligtvis ligger i. I samma veva tvångsförflyttades många Feyli Kurder till öknen där de troligtvis torterats och dött av torka och än idag är 20 000 unga Feyli kurder spårlöst försvunna.

Den 16 mars 1988 utförde Kemiske Ali ett flyganfall och dränkte invånarna i ett hav av flygbomber med både kemisk och biologisk senapsgas – ett folkmord som avrättade över 5500 civila och mer än tiotusen människor skadades.

År 2014 fick världen ännu en gång skåda barbari och brott mot folkrätten. Då IS anföll Nineve provinsen och många folkgrupper liksom Assyrier, Keldaner, Turkmener, kurdiska folkgruppen Yezidier, Kurder, muslimer, Sebeker och många fler fördrevs från sina hem. De som inte lyckades har torterats, våldtagits, avrättats och deras hem har förstörts och kulturarvet i många utav dessa byar och städer har förstörts. Siffror visar att över 200 000 människor har fördrivits från sina hem. Hur blundar man utan att se de 50 000 människor som flydde till bergen, majoriteten av dessa Yezidier – som i den flammande hettan i bergen väntade på hjälpen som inte kom i tid och som resulterade i att många dog av torka, brännskador och svält.

Innan 1991 var västvärlden helt tysta gällande de konflikter och övergrepp som pågick i alla delar av Kurdistan. Detta på grund av att Saddam Hussein regimen fick hjälp och stöd av Väst och USA – Världen vågade inte fördöma Halabja massakern. Världen var också tyst efter Anfall folkmorden, Barzanimassakern och massdeportationen av Feyli Kurder. Det var efter 1991 som västvärlden började ta sitt ansvar – när bilder på Kurder som flydde till bergen spreds världen över – Väst kunde inte längre blunda inför terrorn. Precis som Västvärlden inte kan ignorera den fasa som pågår i Kurdistan till följd av IS terror. Utan Terrorn har blivit ett hot mot världsfriheten, ett hot mot våra demokratiska fundamentala rättigheter - hela världen agera.

KRF är mycket stolta över att KRG har ett fungerande demokratiskt valt parlament, regering och president. KRG har visat att det går att leva i fred och frihet med alla folkgrupp – att Assyrier, Keldaner, Armenier, Kurder, Turkmener oavsett religion kan leva sida vid sida. Detta bevisas vidare med att över 1,5 miljoner människor flytt till KRG för att söka skydd. Det råder inga tvivel att det Kurdiska folket tillsammans med KRG gör allt i sin makt för att råda bot på terrorn och hjälpa dessa flyktingar. Denna enorma flyktingström och kampen för fred, frihet och demokrati är dock en stor ekonomisk belastning för KRG, vilken flertalet gånger bett världen om både ekonomiskt och militärt stöd.

Kurdistans befrielsestyrkor Pesmerga tar ansvar och kämpar i samma front med USA och dess allierade mot terrororganisationen IS. IS har blivit ett hott mot hela världen. Hittills har över 1200 Peshmerga mist livet i kampen mot IS och över 12 000 har blivit skadade. Kurder i alla delar av Kurdistan samarbetar för att förinta terrorismen och för första gången sedan 1923 har Kurdistans gränser börjat öppnas. Pesmerge har tillsammans med andra Kurdiska styrkor som YPG och YPJ stoppat IS framryckning och begränsat deras rörelse. Det är enbart med enighet som vi kan stoppa terrorismen.

Socialdemokraternas grundläggande principer ska gälla för alla folkgrupper över hela världen. Sveriges Socialdemokrater har alltid arbetat för rättvisa och har gett sitt stöd till svaga grupper, allt för att skydda mänskliga rättigheter. Det var dåvarande statsminister Olof Palme som först började arbeta internationellt för kurdfrågan, och utrikesminister Anna Lindh vidtog hans arbete.

Vi vädjar att regeringen tar sitt ansvar och skickar humanitärt, militärt och ekonomiskt stöd till KRG för att bekämpa terrororganisationen IS. Vi vädjar även att regeringen ska anta beslut om KRG:s rätt till självständighet och att 40 miljoner kurder världen över har rätt till självbestämmande. Avslutningsvis vill vi att Statsministern likt den Amerikanske Presidenten Barack Obama och andra EU länders statschefer bjuder in KRG:s president Massoud Barzani för att diskutera Sveriges roll i kampen mot terrorismen och kurdernas framtid.

Stockholm 2015-05-16

Med vänliga hälsningar,
Susanna Güven
Ordförande för Kurdiska Riksförbundet i Sverige.