Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Migrationscentrerad debatt oroar invandrarförbund
2014-12-08 20:00
fkks
info@fkks.seMigrationscentrerad debatt oroar invandrarförbund

Att migrationspolitiken, och SD:s syn på den, hamnat så i centrum av den politiska debatten är något som påverkar många med invandrarbakgrund i Sverige.

– Det är en liten klump i magen och det känner jag, både från min styrelse, från folk jag pratar med, mina syskon, min familj. Alltså hur kommer det att bli? Hur kommer Sverige bli i framtiden? Hur kommer det bli med mina barn? Eller min brors barn?, säger Susanne Güven vid Kurdiska riksförbundet.

Sverigedemokraterna kommer från och med i dag att arbeta för att försöka fälla varje regering och varje budgetproposition som ger stöd till en ökad invandring utifrån dagens nivåer och ger Miljöpartiet ett avgörande inflytande över migrationspolitiken.

Så motiverade Mattias Karlsson SD:s dramatiska beslut som ledde fram till regeringskris och till beskedet om nyval. Senare förklarade han att SD vill att det extraval som statsminister Stefan Löfven utlyst ska bli en folkomröstning om invandring. Invandringen sliter isär Sverige, hävdade han.

Afram Yakoub är ordförande för Assyriska Riksförbundet och han tycker att det är SD som orsakar splittringen.
– Det är en olustig situation tror jag för många med invandrarbakgrund i Sverige i dag. Man blir utpekad, både som individ med utländsk bakgrund och som kollektiv. Det känns som att "vi och dom" förstärks på olika sätt, säger han.

Abdi-Nur Isse är ordförande för Somaliska Riksförbundet och han har inte märkt av någon ökad oro bland förbundets medlemmar efter de senaste dagarnas händelser. Han tycker att det är upp till de andra partierna att vässa sin egen migrations- och integrationspolitik, och sluta föra debatten på SD:s villkor.

– Jag tror inte att våra medlemmar reagerar annorlunda än majoriteten i samhället. Man ser det här som en tråkig händelse. Det avgörande kommer att vara hur de andra politiska partierna agerar i sammanhanget. Och det här med att isolera SD utan att på något sätt ha andra idéer, de tiderna är förbi, tror jag, säger han.

Afram Yakoub på Assyriska Riksförbundet håller med om att det nu är upp till övriga partier att gripa initiativet i den här frågan. Det finns utmaningar och problem som dagens invandring för med sig, och de måste de andra partierna angripa på ett bättre sätt, säger han. Annars ger man frågan till SD och då kommer SD fortsätta att växa, fortsätter han, och det i sin tur skulle leda fram till ett annat samhällsklimat.

– Det är lite synd, för i Sverige har vi haft en väldigt bra samhällsmodell med ett öppet samhälle, ett mjukt samhälle på många olika sätt. Nu blir det tyvärr ett hårdare samhällsklimat med den här utvecklingen, säger han.

Susanne Güven på Kurdiska riksförbundet är också orolig för en framtid där Sverige sluter sig och blir hårdare.

– Sverige har alltid varit ett välkomnande land. Sverige välkomnade min familj på 80-talet som flydde från tortyren i Turkiet Och jag hoppas att det alltid kommer att vara ett sånt land, säger hon.
Men du är inte riktigt säker på att det alltid kommer att vara det?

– Nej, det är jag inte. Och det är det som skapar den här klumpen i magen. Men jag hoppas verkligen att det alltid kommer att vara det. Jag är född i Sverige och uppväxt här, och det har jag alltid varit stolt över, säger hon.