Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Peshmerga försvarar mänskliga värden med sina liv som insats
2016-10-20 15:00
fkks
info@fkks.se


Slaget om Iraks näst största stad, Mosul, har inletts efter två års ockupation av den Islamiska Staten (IS). Striden på marknivå förs av Peshmerga och den irakiska armén med understöd från koalitionsländer.

Peshmerga är nu i fullt krig mot IS på många fronter. Kriget kommer att skörda många liv och förstörelse av tusenåriga kulturarv. Kurderna är i allra främsta ledet i detta krig och försvarar människovärdet som en viktig garant för den framtida samhällsordningen i Mellanöstern.

IS barbari har redan orsakat enorma mänskliga tragedier. Kurderna befarar att det finns en stor risk för att kriget blir långvarigt samt att det kan omfatta fler områden i Irak och Syrien.

Tusentals civila som flyr från kriget söker skydd i den kurdiska regionen i norra Irak. Det internationella samfundet med FN i spetsen måste omedelbart sätta igång sin räddningsplan för att ta hand om dessa flyktingar. Påfrestningarna på det kurdiska regionala styret är redan idag mycket stort.

Vidare välkomnar det Kurdiska riksförbundet försvarsutskottets ordförande, Allan Widmans, uttalande om att Sverige bör leverera vapen, sjukvårdshjälp, transportlastbilar, skyddsmasker mot kemiska stridsmedel och andra nödvändigheter till de stridande Peshmergastyrkorna.

Sverige som medlem i FNs säkerhetsråd innehar en nyckelroll i att begränsa det enorma mänskliga lidandet och den fortsatta flyktingkatastrofen som orsakas av kriget.

Vi får alarmerande rapporter från området och vädjar därför Sverige och det internationella samfundet att vara förberedda att bistå med såväl militär som humanitär hjälp till de stridande Peshmergastyrkorna och den regionala kurdiska regeringen.

Kurdiska riksförbundet
20 oktober 2016