Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Valsegern får inte rättfärdiga en totalitär regim i Turkiet
2018-06-28 14:00
fkks
ifo@fkks.se


Valet är över i Turkiet. Förväntningarna om en demokratisk öppning visade sig vara en omöjlighet.

Vittnen berättar om allvarliga manipulationer och övergrepp mot kurder och andra oppositionella medborgare som gick till valurnorna under valdagen i Turkiet.

För oss som med stora förhoppningar följde varje minut av händelserna på valdagen kändes det hela så småningom som en iscensatt valutgång. Spänningen övergick till total hopplöshet.

Erdoğans makt förstärks härmed ytterligare och det finns risk att en diktator som har begått brott mot mänskligheten godkänns i och med "valsegern" av västvärlden.

OECDs valobservatörer på plats påpekar i sin rapport att valet i Turkiet hade många allvarliga brister. Detta eftersom alla kandidater inte hade lika stora möjligheter att bedriva en valkampanj, och att valet genomfördes under undantagslagar och militär närvaro. HDPs partiledare och presidentkandidat, Selahattin Demirtas, var bland annat tvungen att bedriva sin kampanj i fängelse utan att det funnits en dom mot honom.

Det prokurdiska partiet HDPs folk har utsatts och utsätts fortfarande för systematiska övergrepp och repressalier. Till råga på allt styrdes hela den statliga och den kommersiella massmedian av Erdoğan. All rapportering både före och efter valet har styrts från samma central.

Turkiet behandlade utländska valobservatorer illa. De internationella valobservatörerna hindrades godtyckligt och fick inte närvara i valkretsarna i vissa av de kurdiska städerna.
Jabar Amin (Sverige) och Andrej Hunko (Tyskland) avvisades från Turkiet dagen före valet.

Idag finns all anledning att vara oroade för den icke-demokratiska utvecklingen och avsaknaden av en fredlig lösning på kurdfrågan. Miljontals kurder och turkar, både inom landet och utomlands, känner stor hopplöshet när man inte kan bli av med en av vår tids mest skoningslösa diktatorer.

I sitt första så kallade balkongtal poängterade Erdoğan att Turkiet kommer att fortsätta befria nya områden i Syrien och att man kommer fortsätta vara skoningslös mot alla ”terrorgrupper”. Erdoğans budskap är naturligtvis riktat till det ultranationalistiska partiet, MHP, som stöttar honom i presidentvalet och som även blir koalitionspartner i det nya parlamentet.

Det innebär att Turkiet kommer att vara ett land som fortsatt kommer att föra krig mot kurder i Syrien och Irak, fängslar kurder och andra oppositionella i landet och styr landet helt och hållet utan rättslig insyn.

Erdoğan kommer dock ha stora svårigheter att styra sitt maktvälde trots att hans befogenheter som president stärks ännu mer enligt den nya konstitutionen. Mer än halva befolkningen riskerar att bli en måltavla för regimen och dess polis och militär.

Vi kommer förmodligen att få se en ännu hårdare pressad Erdoğan ge efter för de nationalistiska krafterna i Turkiet.

Det Kurdiska Riksförbundet ser med stor oro på den systematiska avvecklingen av demokratin som sker i landet. Omvärlden måste sätta mycket tydligare och hårdare krav på Erdoğan och hans hårdföra och odemokratiska sätt att regera Turkiet och inte behandla honom med silkesvantar.

Priset man kommer att få betala är alldeles för högt, framförallt för landets drygt 80 miljoner invånare, men också för den region som alltmer ser sig hotad av Erdoğans geopolitiska maktambitioner. Sveriges regering bör kräva att alla politiska fångar och HDP-ledaren Demirtas omedelbart släpps ur fängelset.

https://www.svt.se/opinion/kurd