Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
En 8 mars till!
2013-03-08 00:00
fkks
info@fkks.se



En 8 mars till är här. Det är viktigt att stanna till och tänka.
Mina tankar går till kvinnor i Iran som i religionens och guds namn förtrycks så mycket att de kvävs levande.

Mina tankar går till alla kvinnor som har dödats i hederns, i kulturens namn.

Mina tankar går till alla kvinnor som har mördats i svartsjukans namn.

Mina tankar går till alla kvinnor som har misshandlats, som våldtagits och som gifts bort.

Mina tankar går till kvinnor som inte får bestämma själv över sina liv.

Mina tankar går till kvinnor i Syrien som försöker skydda sina barn mitt i kriget. Kvinnor som har tvingats att lämna sina hem och blivit flyktingar.

Mina tankar går till alla kvinnor som inte har fått möjlighet till utbildning, arbete och försörjning.

Mina tankar går till de kurdiska kvinnorna som saknar sina grundläggande rättigheter både som kvinna och som kurd.
En 8 mars till och fortfarande förnekas flertalet kvinnor sina mänskliga rättigheter.

En 8 mars till och kvinnor har fortfarande inte tillräckligt mycket makt för att kunna bestämma en annan ordning och för att kunna kräva sina mänskliga rättigheter. Det är maktobalans i världen.

En 8 mars till och än är det inte en jämställd värld vi lever i men allt är inte svart. Det sker utveckling på många håll i världen när det gäller kvinnors mänskliga rättigheter och delaktighet i samhället. Alltfler kvinnor vägrar vara offer och finna sig i den rådande ordningen. Alltfler kvinnor kräver sina rättigheter och kräver ett jämställt och demokratiskt samhälle. Exempelvis, allt fler kvinnor tar plats i samhällsbyggandet och i parlamentet i Irakiska Kurdistan.

En 8 mars till och vår tids största fråga är våldet mot kvinnor som begås i alla möjliga namn överallt. Det är positivt att numera genomförs stora kampanjer mot heders relaterade våld i Irakiska Kurdistan där män med hög status i samhället tar öppet avstånd från våldet mot kvinnor och att det finns flera kvinnohus samt många projekt för att förebygga våld mot kvinnor. Det är en viktig markering att KRF tagit avstånd från våldsutövning mot kvinnor i flera kongressuttalanden under de senaste åren.

En 8 mars till och alla behöver göra mycket mer för att kunna få stop på våldet mot kvinnor. Det visar sig att de som använder våld mot sina döttrar, systrar eller fruar är ofta både utanför sitt eget samhälle och också utanför majoritets samhälle. KRF har en stor utmaning när det gäller nå de som är utanför organisationslivet.

Slutligen vill jag hedra alla starka kvinnor och goda män som kämpar för att bygga ett demokratiskt och jämställt samhälle var de än lever.

8.03.2013
Aycan Sermin Bozarslan
KRF:s Ordförande