Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Till: Utrikesminister Margot Wallström
2015-05-10 22:00
fkks
info@fkks.seAngående: Fördömande av Mordet på Ferînaz Xosrawani

Tusentals kurder strömmade ut på gatorna i Mahabad, Kurdistan efter att en 25-årig ung kurdisk kvinna Ferînaz Xosrowanî dött efter att ha fallit från 4 våningar, för att undvika våldtäkt av en iransk underrättelseofficer den 7 maj 2015.

Ferînaz jobbade på ett lokalt hotell i den Kurdiska staden Mahabad, i Rojehelat. Enligt vissa källor ska hotellägaren ha strävat efter att förbättra sitt hotell från ett fyrstjärnigt till ett femstjärnigt hotell. Under hans förhandlingar lovade den iranske officeraren att öka hotellets rating i utbyte mot att hotellägaren skulle ordna ett ”möte” med officeraren och Farînaz. På den utsatta dagen ska officeraren ha låst Ferînaz i ett av hotellrummen och hon försökte fly genom att klättra ned från 4:e våningen i hotellet till 3:e men föll då ned mot sin död.

Händelsen har väckt mycket starka känslor och tusentals förkrossade kurder samlades framför Tara hotellet i Mahabad för att protestera och fördöma att iranska regeringen skyddar underrättelseagenten som försökte våldta Ferînaz Xosrowanî. Protesterna har resulterat i brutala attacker av iransk polis med hjälp av skjutvapen och tårgas. Enligt lokala källor har 2 personer omkommit och 50 personer skadats allvarligt under sammandrabbningarna.

Denna barbariska händelse är tyvärr en utav många övergrepp som det kurdiska folket systematiskt utsätts för av den iranska regimen. Regimen i Iran har i flera decennier trakasserat, torterat, tvångsförflyttat och offentligt avrättat både civila och politiskt aktiva kurder.

År 1946 avrättades Kurdistan Republiken Mahabads dåvarande president Qazi Muhammad öppet på Carcira torget. 1989 mördades KDPI Generalsekreterare Ebdulrehman Qasimlo och hans kamrater av iranska agenter i staden Wien för sin kamp för frihet. Även hans efterträdare Dr. Sadegh Sharafkandi och hans kamrater mördades den 17 september 1991 på en restaurang i Berlin då de skulle delta vid en Internationell Socialistisk Konferens. Siffror från Amnesty International visar att år 2014 avrättades totalt 753 människor i Iran, många kurder vars brott var deras kamp för frihet och demokrati.

Regeringens grundläggande principer inbegriper fred, frihet och demokrati men även jämställdhet. Situationen i östra Kurdistan är allvarlig och världen måste agera mot den iranska regimens terror. Kurdiska Riksförbundet i Sverige har 6000 medlemmar i sammanlagt 36 medlemsföreningar, och vi vädjar tillsammans till Sveriges Regering att fördöma mordet på Ferînaz Xosrawani samt de systematiska övergreppen som utförs av Irans regim. Det är dags för världens att agera och kämpa för mänskliga rättigheter, tillsammans är vi starkast.

Stockholm 10 maj, 2015

Med vänliga hälsningar,
Susanna Güven
Ordförande för Kurdiska Riksförbundet i Sverige.