Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Öppet brev angående Abdullah Guls besök i Sverige!
2013-03-11 11:00
fkks
info@fkks.se
Turkiets president Abdullah Gul kommer till Sverige.

De flesta utav våra medlemmar och Sverigekurder har en gång i tiden tvingats söka skydd i Sverige för att undkomma fortsatt tortyr, förföljelse och fängelse. Alla dessa kurder som har blivit drabbade av turkiska statens repressalier för att de var just kurder behöver en upprättelse.

Det är positivt att den turkiska regeringen insåg att de med vapnens makt inte kommer att kunna kväva den kurdiska frågan och inledde en fredsprocess. Vi hoppas att den turkiska regeringen även kan komma till insikt att kurdfrågan inte kan lösas enbart genom att vapnen läggs ner.

Vi hoppas att presidenten i sitt tal i riksdagen kommer att nämna att de nu inser att de måste erkänna 20 miljoner kurders grundläggande rättigheter. Vi hoppas att presidenten berör också i sitt tal hur dessa rättigheter skall lagstadgas i grundlagen.

Vi hoppas att H. M Kung Carl Gustav XVI , folkvalda i Sverige och alla journalister kommer att ställa dessa frågor till presidenten:

När och hur tänker Ni göra det kurdiska språket till ett officiellt språk och undervisningsspråk?

När ska ni släppa alla kurdiska politiska fångar i Turkiet?
Varför sitter tusentals kurdiska barn i fängelser? När ska alla dessa barn få återgå till sina familjer?

Varför sitter folk som vägrar att göra militärtjänst i fängelser? En av dem är Ali Fikri Isik. När tänker Ni frige honom?

När tänker ni starta dialog med alla kurdiska organisationer och partier för en varaktig och fredlig lösning av kurdfrågan?

När och hur ska fredsprocessen utmynna i en lösningsprocess av kurdfrågan?

2013-03-10

Med vänliga hälsningar!
Kurdiska Riksförbundet