Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
KRF: s ordf. Keya Izols tal Minnesstund Halabja 16 mars 2017 Adolf Fredriks Kyrka
2017-03-17 13:00
fkks
info@fkks.se


KRF: s ordf. Keya Izols tal Minnesstund Halabja 16 mars 2017 Adolf Fredriks Kyrka

Ärade deltagare,

Hjärtligt välkomna till årets minnesstund för att hedra offren i Halabja.

För 29 år sedan bevittnade mänskligheten en av historiens fruktansvärda brott i Halabja när Saddams regim attackerade tusentals civila och försvarslösa kurder med kemiska vapen.

Det har gått 29 år men fortfarande är Halabja en blödande sår för oss kurder eftersom vi inte har lyckats att ta hand om de efterlevande på ett värdigt sätt. Fortfarande är det mycket som måste göras för att sarga såren och bygga en ny Halabja.

Sverige är ett av de få länder som verkligen har hjälpt till för att rehabilitera de efterlevande och vi hoppas att det viktiga stödet fortsätter även i fortsättningen.

Under 29 år har vi i denna sal lyssnat på många företrädare från den Svenska regeringen, politiska ledare över partipolitiska gränser som med sin närvaro både hedrat offren i Halabja men också poängterat att kurder inte längre är ensamma i sin kamp för sina fri och rättigheter.

Det ger oss enorm kraft att kunna fortsätta i vår strävan för demokrati och rättvisa.

Många av oss trodde att kurder äntligen var på väg att få sina fri och rättigheter efter Saddam regimens fall. Vi hade tyvärr fel.

Trots att en del av utövarna är borta och dess regim i spillror upphörde inte de systematiska övergrepp och förtryck mot kurder.

Det handlar om några av historiens värsta diktatorer som under de senaste 100 åren har annekterat vårt land och gång på gång begått och fortfarande begår folkmord på vårt folk.

Folkmordet i Halabja förblev tyvärr inte den sista förödelsen mot kurder. Bara under de senaste tre åren har tusentals civila ezidi kurder dagligen upplevt nya folkmord när de blev måltavla för terrorflocken IS.

När IS och dess grundare Erdogan hade planer att förinta kurdiska staden Kobani i Rojava. När kurder i Cizre, Nisebin, Amed och Sirnak upplevde Halabja i sina själar då hundratals av dessa brändes levande av den turkiska staten exakt på samma sätt som det var i Halabja.

Saddam är förvisso borta men det kryllar av massor nya Saddam överallt i hela Mellersta Östern. De är brutala, respektlösa och i högsta grad omänskliga. De vågar begå krigsbrott och brott mot mänskligheten mot ett försvarslöst folk för att stoppa dess strävan för frihet.

Under de senaste åren har världssamfundet på nära håll följt utvecklingen i Kurdistan och är välmedvetet att Esed, Ruhani, Erdogan och El Bagdadi, samtliga är krigsförbrytare och bör ställas inför internationell rätt. Utan tvekan kommer även de att försvinna i historiens mörka sidor som Saddam.

Omvärlden vet att det är inte bara kurder som är i farozonen utan även hela västvärlden står inför ett allvarlig hot när dessa staters förlängda armar begår ständiga terrordåd i Europa.

Kriget i Syrien och Irak fortsätter för fullt med enorma mänskliga lidande och tragedier. Den godtyckliga gränsdragningen som delade Kurdistan i fyra delar för hundra år sedan är redan på väg att förändras. Nu krävs en historisk upprättelse som garanterar kurdernas framtid som en sammanhållen nation.

Kurder är idag den främsta garanten för ett sekulär och demokratisk samhälle som kan stoppa de medeltida terrorgruppernas frammarsch i området, har rätt att bestämma över sin framtid, försvara sitt folk och har rätt att bilda sin självständiga stat.

Samtidigt när vi kräver en internationell upprättelse uppmanar vi också de kurdiska politiska partier att upphöra med sina inre konflikter som för närvarande utgör ett allvarligt hot mot vår existens och som kan försvaga den breda internationella stödet som vi har uppnått i vår strävan för en egen statsbildning.

Ännu en gång vill jag hedra alla som förlorade sina liv i Halabja och säger,
Aldrig mer Halabja!
Tack för ordet