Skip Navigation Links
Kurmancî
سۆرانی
Svenska
Skip Navigation Links
Start
FKKS
Aktuel
Video - Foto
Medlemsföreningar
Kontakt
Länk
Arkiv
Skip Navigation Links
 
Stoppa Turkiets krigsföring mot kurder!
2019-10-14 11:00
fkks
info@fkks.se


- Stoppa vapenexporten till Turkiet
- Inför flygförbud över Norra Syrien (Rojava)
- Prioritera omedelbar beredskap för humanitär hjälp
- Inför ekonomiska och militära sanktioner mot Turkiet

Turkiet har med indirekt hjälp av USAs president Donald Trump satt igång en skoningslös militär operation i de kurdiska delarna av Syrien. Enligt färska rapporter från området har över 20 civila redan mist sina liv och hundratals är sårade och vårdas på olika sjukhus i regionen. Tiotusentals är just nu på på en desperat flykt från den turkiska militärens flygbombningar.

Hela världen följer utvecklingen med stor oro.
EUs samtliga medlemsländer har uttalat sig om operationen och varnat för katastrofala följderna för civilbefolkningen.

FNs säkerhetsråd har kallats till ett extrainsatt sammanträde. Åtskilliga europeiska och arabiska länder har agerat i frågan, fördömt Turkiets aggression och krävt att Turkiet omedelbart stoppar sin militär offensiv.

Läget är mycket allvarligt. Risken för en stor humanitär katastrof är uppenbar om omvärlden inte omedelbart agerar. Kurderna som utgör majoriteten i dessa områden riskerar att etniskt rensas från sina områden.

Det internationella samfundet med FN, EU i spetsen bär ett stort ansvar när de inte förmår förhindra Turkiets aggression mot kurderna. President Erdogan och hans regim begår just nu ett brott mot folkrätten.

Kurderna startade inte kriget i Syrien men det var i huvudsak vi som blev IS och andra terroristgruppers primära måltavla. Det är dags för det internationella samfundet att ta sitt fulla ansvar och försvara ett försvarslöst folk.

Vi vädjar till Sveriges regering, till FN, till EU till samtliga riksdagspartier, till enskilda politiker att agera med kraft mot Turkiets ensidiga krigsföring mot det kurdiska folket.

Kurdiska riksförbundet
10 oktober 2019